
L’any 2023, el Departament d’Agricultura de la Generalitat va constatar que un de cada tres boscos privats de Catalunya era propietat d’una dona, però, en canvi, en les associacions i entitats del sector forestal, les dones hi estaven poc representades. La direcció general de Boscos d’aleshores va convocar una reunió en petit comitè per posar sobre la taula aquesta realitat. La reunió havia de ser en petit comitè, però la sorpresa va ser que s’hi van presentar 110 propietàries.
Aquest va ser l’embrió de la nova associació que s’ha creat aquest gener. De moment, divuit propietàries ja han escollit la junta de Dones de Bosc, la primera associació de dones propietàries forestals d’Europa
L’objectiu de l’associació és conèixer i visibilitzar la figura de la dona en un sector tradicionalment masculí, analitzar què aporten al sector, teixir xarxes i treballar en comú per garantir la plena participació de les dones en tots els processos de planificació i execució de les polítiques que s’impulsin.

El Departament d’Agricultura les ha acompanyat en el procés de constiutució de l’entitat, que té l’0bjectiu depotenciar el lideratge femení i d’oferir suport formatiu a les associades, a banda de crear xarxes amb altres entitats i associacions.
Per donar-se a conèixer, l’associació ha publicat aquest vídeo.
Primera reunió oficial
La primera trobada formal de l’Associació Dones de Bosc amb el conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat s’ha fet en una data molt especial: el divendres passat, 21 de març, coincidint amb el dia Internacional dels Boscos. Ha tingut lloc en el marc d’un acte a l’Escola Agrària Forestal de Santa Coloma de Farners, que ha aplegat tot el sector i de les escoles que imparteixen formacions per ensenyar a gestionar el bosc. L’enginyer i professor de la Universitat de Lleida, Víctor Resco, n’ha estat el ponent principal. Ha dedicat la seva xerrada a la importància dels boscos en la lluita contra el canvi climàtic i també ha fet una crida contra les falses creences al voltant de la gestió dels espais forestals. Tal com explica al seu llibre Ecomitos (Plataforma Editorial), considera que s’ha estès un cert edenisme —un terme referit al Jardí de l’Edén—, una mena de corrent de pensament que rebutja la tala d’arbres o la neteja de boscos. “Un bosc mal gestionat és un perill per a la biodiversitat i també per a les persones que hi viuen a prop”, ha assegurat, referint-se als incendis forestals.

Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels milers de socis d’Arrels. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!