Avui neix Arrels, un projecte multiplataforma que vol explicar-vos el món que torna. Ho farem a través de tots els mitjans del món d’avui: som una revista, un web, una ràdio per internet i un mercat virtual de productes de proximitat. Volem connectar una comunitat creixent de persones que busquen en els valors i els coneixements del passat inspiració per afrontar els reptes d’avui. Per això posem a l’abast tots els recursos disponibles per acostar-nos-hi, amb un compromís ferm tant amb la qualitat dels continguts com amb la utilitat dels nostres serveis. El món que torna és el món de les coses ben fetes, boniques i útils. I aquest és el món Arrels.
El camí d’Arrels, però, va començar l’estiu passat, amb un manifest signat per personalitats com l’atleta Kilian Jornet, la cuinera Carme Ruscalleda, el coordinador d’Unió de Pagesos, Joan Caball, el cantautor Lluís Llach o la periodista Laura Rosel, entre molts d’altres, que donaven suport al projecte. Immediatament, va començar una campanya per sumar fundadors que el fessin possible. Avui ja en són 3.000 i és gràcies a ells i a la complicitat que hem trobat entre pagesos, organitzacions i administracions del món rural que avui us presentem Arrels, el món que torna.
La revista
Des d’avui, i cada trimestre, la revista Arrels arribarà a casa vostra amb la voluntat d’oferir-vos reportatges i entrevistes en profunditat perquè descobriu les persones, les idees, les iniciatives i els paisatges d’aquest món que torna. Ens interessarem pel que passa al costat de casa, però també pel que té lloc a l’altra punta del món i que connecta amb el mateix esperit que mou les històries que trobem a prop: el respecte per la natura, l’estima pels coneixements ancestrals, l’aposta per una pagesia viva, per una vida més pausada… Per això, entre els col·laboradors d’Arrels hi ha escriptors, periodistes, fotògrafs i especialistes de renom nacional i internacional.
Arrels és una revista per llegir (i mirar) amb tranquil·litat, al costat de la llar de foc a l’hivern, o a l’ombra d’un arbre a l’estiu. Està organitzada en tres blocs: Vida (els personatges del món que torna), Terra (dossier central) i Mans (idees pràctiques). El primer número de la revista dedica el dossier central al bosc i els paisatges, persones i projectes que en formen part.
El web
Volem que entrar a www.arrels.info sigui com passejar per la plaça del poble i trobar-s’hi els veïns: és el punt de trobada de la nostra comunitat. I hi parlarem de tot: des de les últimes notícies del nostre món, fins a saber què toca plantar aquesta temporada o quina és la pròxima fira que ens pot interessar. El web que estrenem avui és un espai dinàmic i viu en què l’actualitat conviu amb una secció de vídeos que us expliquen trucs i tècniques dels oficis del món que torna —protagonitzats per pagesos i artesans— perquè els practiqueu a casa. I també hi trobareu l’espai des d’on escoltar els podcasts de la nostra ràdio.
La ràdio
Coincidint amb la posada en marxa del web, Arrels també es podrà escoltar. Avui mateix ja podeu connectar amb el podcast Ona Pagesa. Es tracta d’un un magazín informatiu setmanal d’actualitat del món rural que dirigeix Albert Mercadé, que també el presenta, amb Miquel Andreu. Aquests periodistes, bons coneixedors de la realitat pagesa de Catalunya, donaran veu als protagonistes de la ruralitat d’avui perquè reflexionin sobre aquest sector. El programa d’estrena va dedicat a les dones pageses.
I, el mes que ve, la periodista Txell Bonet estrenarà el segon podcast de la nostra ràdio. Bonet donarà veu als protagonistes de les iniciatives culturals més interessants que tenen lloc al món rural.
Mercat Arrels
Abans que s’acabi l’hivern, posarem en marxa Mercat Arrels, un projecte col·lectiu que, quan es va presentar al juliol, en poques setmanes ja va sumar centenars de fundadors, que no han deixat d’augmentar. Han estat mesos de treball en comú entre els fundadors i els productors que hi participaran, amb la coordinació conjunta de la cooperativa Som* i el sindicat Unió de Pagesos. Aquest mercat virtual sense afany de lucre respon a la necessitat d’establir un contacte fluid entre la ciutadania i la pagesia per avançar cap a un model de distribució alimentària més just. Arrencarà amb un període de prova de dos mesos per garantir, amb l’ajuda de tothom, un projecte viable i coherent amb els seus valors. El blog de Mercat Arrels us informarà puntalment de com avança el projecte abans que s’engegui d’aquí a poques setmanes.
Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels milers de socis d’Arrels. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!