Firhabitat ha ajuntat “una idea i una oportunitat”, explica Rosa Prat una de les seves impulsores. És la primera fira dedicada exclusivament a la bioconstrucció que es fa a casa nostra. Serà els dies 11, 12 i 13 de juny a Avià (Berguedà) i coincidirà amb la trobada presencial del master de l’Institut Español de Baubiologie, que també es farà al mateix municipi. “Volíem que fos una fira professional per una banda, per això s’obre divendres, però també volíem donar-li una dimensió popular i de visibilització de les nostres empreses”, explica Rosa Prat. En total hi haurà 33 expositors i la meitat són empreses del Berguedà. De fet la iniciativa surt de l’Associació Comarcal d’Empresaris del Berguedà. “Es volia fer alguna acció d’impuls econòmic de la comarca i la bioconstrucció ens hi va encaixar perfecte”, explica Prat que és vocal d’aquesta associació.
Així, les empreses que hi participaran són variades. Hi ha instal·ladors d’energies renovables, empreses de la construcció, d’altres del sector de la fusta, una empresa de ciments naturals o estudis d’arquitectura especialitzats en bioconstrucció i en cases passives, aquelles que pràcticament no gasten energia. “Es tracta de mostrar al públic especialitzat quines són les tendències i també el potencial de les empreses del Berguedà i, al públic en general, es tracta de fer-li una mica de pedagogia. Hem de trencar tòpics, perquè encara hi ha gent que es pensa que una casa sostenible és una caseta de hòbbit, petita i de fusta”, detalla Rosa Prats. I afegeix que “es vol incidir molt en l’aspecte de les reformes. Que quan s’hagi de fer una reforma es pot fer amb materials i amb criteris sostenibles”.
“La bioconstrucció no és una manera de construir, és una manera de viure”
Rosa Prat, vocal de l’Associació d’Empresaris del Berguedà
Un altre dels tòpics és que la bioconstrucció i l’eficiència energètica són més cares, però segons Rosa Prat no és així. “El cost inicial de construcció és una mica més alt, però la diferència l’acabes amortitzant molt de pressa. Si construir un metre quadrat costa 1.200 euros, en el cas de la bioconstrucció potser estem parlant de 1.500 euros. Però en les proves què hem fet. en vuit o nou anys tota la despesa inicial queda amortitzada, el que vol dir que a partir de l’any nou tot és estalvi”.
Per tant, conclou Rosa Prat, “no és només que contribueixi a optimitzar els recursos del planeta i per tant la nostra salut, sinó que també millora la nostra butxaca. La bioconstrucció no és una manera de construir, és una manera de viure”.
El Berguedà, comarca destacada amb la bioconstrucció
La bioconstrucció a l’entorn rural sembla que podria ser més fàcil que a les ciutats, però no és del tot així, perquè al final es tracta de construir agredint el mínim l’entorn i el medi ambient i “si pot, ser gens”. Per tant, com a filosofia és aplicable tant al camp com a la ciutat. “Si bé és cert que bioconstruir a les zones rurals sembla que tens més materials propers, la proximitat també és important. Per exemple, els que fan gestió forestal haurien de tenir present que tenen una oportunitat de negoci” explica Rosa Prat. La fira es completarà amb taules rodones i ponències que pretenen obrir un debat sobre la importància de construir amb criteris de sostenibilitat i eficiència energètica.
Avià, el municipi que acollirà la fira, és un dels pobles pioners en donar ajudes a l’eficiència energètica i fa anys que ha aplicat aquesta política. Serà un dels casos que s’explicaran a una de les taules rodones. I un dels expositors l’ocuparà la Mancomunitat de municipis berguedans per la biomassa. “Creiem que aquesta comarca està mostrant que té un gran potencial en aquest aspecte”, diu Prats
Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels milers de socis d’Arrels. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!