Corpinnat, la marca col·lectiva que engloba productors de vins escumosos del Penedès, ha tornat a celebrar la seva Nit de Verema, que, per segona vegada, ha estat oberta al públic en general. El president de Corpinnat, Ton Mata, ha expressat l’aspiració d’aconseguir que la feina a la vinya i l’origen del vi es valori més: “Necessitem que més viticultors facin vi”. Precisament per això, han tornat a reclamar a l’administració que reguli un sector que consideren “totalment desequilibrat”. Denuncien que el consumidor no pot saber l’origen del producte que està comprant, si s’ha elaborat amb vinya pròpia o al un celler en propietat o si s’ha comprat el vi o si simplement s’ha comprat l’escumós acabat i s’hi ha posat l’etiqueta.
Els membres de Corpinnat consideren que, si no es dona tota aquesta informació, és molt difícil que el vi i el procés amb què s’ha elaborat es puguin valorar i per tant, que es reconegui la importància de la tasca artesanal que molts productors estan fent.
Des de la primera edició, la Nit de la Verema es munta de manera rotatòria al celler de cada un dels membres que formen part de Corpinnat. Enguany ha estat el torn de Sabaté i Coca, un dels sis fundadors d’aquesta marca col·lectiva. Un dels dos germans responsables del celler, Marcel Sabaté, relatava amb pesar, aquesta campanya, caracteritzada per una verema que ha començat abans, arran del canvi climàtic, que ha avançat a batzegades, per la baixada de temperatura, que ha registrat una baixa producció per la sequera i que, a les acaballes, s’ha agreujat per una plaga de mosquit verd, un insecte que fins ara no havia afectat mai la vinya. No obstant això, afirmen que el raïm que han aconseguit entrar als cellers és de molt bona qualitat.
Precisament arran de la baixa producció, enguany Corpinnat ha incrementat la compra de raïm de viticultors externs, que ha arribat gairebé al 70%. Tot i que el preu mínim de compra per quilo que Corpinnat havia estipulat per a aquests productors era de 88 cèntims, el preu mitjà que s’ha acabat pagant puja fins a 1,15€/kg. Des que es va fundar, Corpinnat ha imposat als cellers que en volen formar part que assumeixin un preu mínim de compra comú calculat “per donar el valor que es mereix a la feina del camp”.
Aquesta associació de dotze cellers —que properament es podria ampliar aviat amb noves incorporacions— s’ha volgut reivindicar col·lectivament, i amb els números a la mà, per demostrar que si fossin una Denominació d’Origen, serien la quarta de Catalunya en facturació i la primera amb valor mitjà per ampolla. Per això denuncien la manca de suport que reben per part de l’administració. Xavier Nadal, de Vins Nadal, es lamentava dient que “és molt trist que amb tot el que fem, no existim. I si no existim no es poden ajudar.”
Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels milers de socis d’Arrels. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!