Ja fa anys que el Mujal, un petit nucli que depèn de Navàs, va perdre l’escola. Avui, el que n’havia sigut l’aula, és el local de l’associació de veïns de la barriada. Però tot aquest temps, la casa que es reservava per als mestres, que, com tot l’edifici, és de titularitat pública, ha restat buida. Això podria deixar de ser així aviat perquè, a partir del setembre que ve, l’Ajuntament la posarà a lloguer amb la intenció que sigui la primera experiència de masoveria urbana del municipi.
La regidora d’Habitatge navassenca, Marina Potrony, explica que, si bé de moment s’estan redactant les condicions del lloguer, que no es faran públiques fins al setembre, sí que se sap que la casa es destinarà a joves de fins a 35 anys per a unitats de convivència de tres o quatre persones que, si bé no és necessari que mantinguin lligams familiars entre elles, sí que, com a mínim, una ha de fer almenys un any que és empadronada a Navàs. La casa té una superfície de 59 m2 útils, amb tres habitacions, i una terrassa exterior de 17 m2 més. Es preveu que el lloguer mensual sigui de 200 euros. Dos mesos abans que s’obri el període de sol·licituds, amb una xerrada que es va organitzar per presentar el projecte, la regidora va detectar que “ja hi ha diverses persones interessades a optar-hi”.’
Implicar els masovers en el manteniment de la casa
Ara com ara, la casa ja disposa de cèdula d’habitabilitat, perquè, si bé estava desocupada, l’Ajuntament s’ha encarregat d’anar-la mantenint, de manera que, a hores d’ara ja té tots els subministres donats d’alta i s’hi han instal·lat plaques solars. El contracte de masoveria que estan preparant, preveu que els adjudicataris es facin càrrec de les tasques de manteniment i de reparació menors, “com pintar les parets ho decapar les portes”, posa d’exemple Potrony, que afirma que, en tot cas, “no caldrà tenir grans habilitats”. Per a la regidora, el que és interessant és que aquest contracte que proposaran suposa “una manera d’implicar les llogateres, ara masoveres, en el manteniment de la casa”, un model diferent del convencional i que podria despertar l’interès d’altres propietaris, públics o privats, d’immobles desocupats.
En aquest sentit, la regidora entén que, si l’experiència funciona com es pretén, la Casa del Mestre es podria convertir en un cert referent per a futurs projectes de masoveria urbana, dins o fora del municipi. En aquest sentit, apunta que “ens ha costat trobar experiències similars per emmirallar-nos-hi, perquè, tot i que n’hem conegut algunes, no eren exactament iguals, perquè no eren 100% públiques.” També és cert que Navàs no disposa de cap més edifici municipal que pugui ser llogat com a habitatge, però Potrony quedaria satisfeta si el projecte estimulava propietaris privats a optar per aquest model.
La idea de la Casa del Mestre parteix del Pla Municipal d’Habitatge que ha impulsat l’Ajuntament. Des de l’oficina municipal d’habitatge s’oferirà un servei de mediació per posar en contacte propietaris d’edificis buits amb persones que estiguin buscant lloguer i que, ambdues parts, es plantegin signar un contracte de masoveria. “Pot ser una eina per dinamitzar la rehabilitació de cases del municipi”, planteja Potrony.
Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels milers de socis d’Arrels. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!