Maragda Farràs podria ser una dona del Renaixement. És enginyera industrial, fotògrafa, directora d’art, investigadora, desenvolupadora web, especialista en màrqueting digital i experta en posicionament de marca. I tot això amb 25 anys.
És de la Seu d’Urgell però des de fa uns mesos viu a Músser, a la Baixa Cerdanya, i ara té en marxa un projecte per convertir una part d’una casa familiar en una residència i taller col·lectiu d’artistes.
Ara tot just està amb les obres però creu que si va a aquest ritme a finals d’estiu ho podria tenir llest. Es dirà Entorn. Juga amb les lletres per incloure el nom de la casa, Cal Tor de Músser, i perquè sigui evocador del que es trobaran.
Tot i que el projecte està al començament ja ha rebut peticions d’artistes diversos. Però d’on surt la idea de muntar aquest projecte a un poble de poc més de 40 habitants?
“Tot està fet perquè els materials perdurin, perquè el reciclatge sigui impossible i això és del tot obsolet. No podem allargar aquesta situació”
Maragda Farràs
“Vam heretar aquesta casa fa 15 anys i la meva mare des d’en fa 12 l’està rehabilitant. I jo, després de viure i treballar uns anys a Barcelona, volia muntar-me el meu espai, el meu estudi, a Músser, al galliner”, explica Maragda Farràs.
El que vol fer és experimentar amb nous materials que siguin biodegradables i sostenibles. Una investigació que ja ha començat a fer a través del disseny industrial i en la qual hi vol aprofundir. Al començament el que volia era oferir casa seva per artistes i investigadors interessats en aquest materials “però com que això encara és molt nou vaig pensar obrir-ho a qualsevol artista, de qualsevol disciplina”.
Així i tot té clar que el que li agradaria és que finalment materials com el mycelium, d’origen orgànic, fossin més coneguts i que finalment Entorn sigui un punt de creació científico artística en aquest sentit.
“L’interès per aquest material surt de la meva experiència en l’àmbit del disseny industrial. Conec com funciona tota la vida d’un producte i tot està fet perquè els materials perdurin, perquè el reciclatge sigui impossible i això és del tot obsolet. No podem allargar aquesta situació”, explica.
“És un lloc privilegiat per la creació, per pintors i escultors però també per artistes digitals”
Maragda Farràs
Mentrestant Cal Tor de Músser ja ha estat escenari de l’enregistrament d’un vídeo d’Ariana Abecasis i el galliner es reconvertirà en un estudi multidiciplinar.
“Aquí tot va a un altre ritme, i no estem sols, hi ha els veïns del poble. És un lloc privilegiat per la creació, per pintors i escultors però també per artistes digitals”, explica la impulsora d’Entorn.
Hi podran treballar cinc artistes alhora i els que que vulguin fer estades llargues tindran l’opció d’allotjar-se a la mateixa casa. Per ampliar aquesta possibilitat està parlant amb allotjaments de la zona per poder arribar a acords per acollir aquests artistes.
I alhora té previst treballar per aconseguir algun tipus de beca que pugui fer que l’ús de l’espai es pugui fer manera gratuïta.
Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels milers de socis d’Arrels. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!