Marc Vives (Barcelona, 1980) és el responsable de la Mobile Week Rupit. Un esdeveniment paral·lel al Mobile World Congress de Barcelona que se centrarà en les novetats tecnològiques d’arreu que poden millorar la vida dels habitants dels pobles. Es farà del 21 al 27 de juny. Programarà activitats presencials per a la gent de Rupit (Osona) i voltants, que es retransmetran en streaming per a la resta del públic. I és que aquest esdeveniment vol ser l’exemple que als pobles s’han de poder tenir les mateixes facilitats tecnològiques que a qualsevol gran ciutat.
La tecnologia envairà Rupit aquest mes de juny.
Sí. Serà la primera vegada que es farà una Mobile Week, una mostra tecnològica d’aquestes característiques, a un poble de menys de 500 habitants.
Estem parlant d’això, d’una fira tecnològica com les que es fan a les ciutats?
Això mateix. La part presencial està dirigida a la gent de Rupit i dels voltants i les activitats que es facin s’oferiran també en streaming per tothom. No volem que vingui molta gent, no és la pretensió. El que volem és que el món rural estigui ben connectat en tots els aspectes. Volem facilitar la vida a la gent. Com les ciutats.
Què hi trobarem a la Mobile Week Rupit?
Són set dies i cada un es dedicarà a una temàtica en concret: educació, estil de vida, turisme i oci, agricultura i ramaderia, etc. Mostrarem, per exemple ,el FarmBot, un robot que pràcticament tot sol pot fer totes les feines de l’hort, des del començament fins al final, o una caixa de recreació del clima. Però també hi haurà conferències, debats, activitats diverses.
Posi’m una exemple.
La Mobile World Capital de Barcelona ha decidit fer una mena d’experiment. Ha agafat un grup de programadors tècnics i els ha posat a treballar en entorns rurals. Les conclusions d’aquesta mena de prova, de com ho han viscut, es presentaran a Rupit. Però també convidarem a personalitats destacades de diversos àmbits perquè comparteixin els seus coneixements en funció de la temàtica que toqui cada dia.
I tot això es farà a un poble de 270 habitants…
Sí. Volem que sigui una festa perquè la gent s’ho passi bé i descobreixi coses. Que tot el poble s’hi impliqui i si els del forn volen fer un pa en forma de mòbil, doncs fantàstic.
La fira se centrarà en les novetats pel camp? Innovacions tecnològiques per aplicar en l’agricultura i en la ramaderia?
No només. Això serà una part important. Si amb tecnologia es pot aconseguir que un tractor vagi sol, o que el moment de munyir les vaques sigui més fàcil o còmode o eficient, és fantàntic. Però és que no és només això. La tecnologia pot ajudar al taller mecànic del poble, a la perruqueria. Aquesta fira és també per a aquells joves que no volen seguir la tradició familiar al camp, per exemple, i perquè tinguin sortides al poble. Que la solució no sigui anar a la ciutat. Els volem obrir horitzons. I per fer tot això el món rural necessita obrir-se a nous conceptes.
“Volem obrir horitzons. I per fer tot això el món rural necessita obrir-se a nous conceptes.”
D’on va sortir la idea de fer un esdeveniment així?
Jo he viscut sempre a Barcelona. Els últims 10 anys dirigint la Fundació Itinerarium i estiuejant a Rupit. Un estiu, quan havia de tornar cap a la ciutat, vaig pensar que no calia i que des d’aquí podria fer el mateix. I ara que visc aquí, veig que cal un repartiment del món millor. Un 80% de la població de tot el món viu en ciutats. I, a l’Estat espanyol, només el 3% de la població viu en pobles de menys de 1.000 habitants. Però ara ja no cal ser al gratacel més alt del món per poder fer segons quines coses. La tecnologia ens permet obrir un nou món per oferir serveis de qualitat i de proximitat.
A més, ara sembla que és un moment crucial en què la vida rural sembla molt atractiva.
Ara estem en una situació en què moltíssima gent a la ciutat no té feina. Molta gent viu en pisos petits. I jo cada vegada tinc més clar que el món rural, amb innovació, és el futur. La pandèmia m’ha donat la raó i, si això ajuda, haurem avançat 15 anys de cop. I amb amb la Mobile Week volem mostrar que les innovacions tecnològiques permeten que la vida rural sigui més còmoda, més confortable i amb igualtat de condicions que la vida a les ciutats.
Si pots fer el mateix que a la ciutat quina és la diferència?
Fa tres anys vaig venir a viure al camp i em vaig adonar que puc fer les coses igual o millor. Crec que en el món rural puc ser fins i tot més productiu que a l’oficina d’una ciutat. En l’entorn rural hi ha més pau, més facilitat per la concentració…La vida és al camp.
Què espera que passi després d’aquesta fira?
Voldria ser d’ajuda per aquest nou món que es comença a visualitzar. Un futur en el que el món rural explotarà i caldrà estar preparats per la nova vida post covid.
Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels milers de socis d’Arrels. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!