La moderadora de la taula rodona, la consultora agrosocial, Neus Monllor, assegurava que el canvi de tendència en el consum i en la producció és una barreja de necessitat i d’urgència. I seguint aquesta línia, des del Gastronòmic Fòrum que es fa aquesta setmana a Barcelona, s’ha posat l’accent en el que passa a les ciutats pel que fa a la producció alimentària. Més encara tenint en compte que Barcelona ostenta, aquest 2021, la capitalitat mundial de l’Alimentació Sostenible.
Sota el títol de Models urbans de producció alimentària, s’han reunit a Barcelona quatre productors de diferents àmbits per explicar la seva experiència. Un productor de cervesa artesana que treballa amb fruita i vegetals que conreen ells mateixos, Alberto Coromina de Cyclic Beer Farm; un formatger artesà, Federico Cerutti que treballa sota la marca Pinullet; Cristina Caparrós responsable de La Platjeta que des de la Barceloneta ofereixen peix de Km 0 a domicili i Anaïs Sastre que pertany al col·lectiu Alimentem Collserola.
Neus Monllor recordava que fins fa poc “a Barcelona hi havia vaques, gallines, hortes i està bé recuperar-ho. Aquests projectes ho reivindiquen com estil de vida viables econòmicament, socialment i ambientalment”.
Una part important de la feina d’aquests productors urbans, ara mateix, serveix per nodrir restaurants de Barcelona i en aquest sentit, Cristina Caparrós reivindicava (una reivindicació que no és només urbana) “que els productors tingui un paper més actiu, que siguin un actor més en tot el procés gastronòmic”. En aquest sentit s’expressava Anaïs Sastre que considera que hi ha d’haver un treball conjunt entre cuiners i pagesos, per exemple introduir varietats noves o fins i tot crear nous plats d’acord amb le que dona la terra.
Precisament sobre el treball en equip, Alberto Coromina anava més enllà i recordava que la xarxa que es crea al voltant d’un petit productor, formada per altres petits productors és molt important. I assegurava que darrere d’un projecte petits artesà la xarxa col·laborativa és determinant perquè sinó, assegura, “no pots competir amb la indústria”.
Finalment Francesco Cerrutti feia una crida recordant que els petits productors artesans de la ciutat necessiten suport i ajuda per poder mantenir una activitat que, afirma, no sempre es coneix.
Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels milers de socis d’Arrels. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!