
Una prova pilot de l’Institut Català del Suro ha aconseguit recollir en tres mesos, més de 30.000 taps per reciclar-los. La prova s’ha fet durant els mesos de novembre, desembre i gener als municipis de Cassà de la Selva (Gironès) i Palafrugell (Baix Empordà). S’han habilitat una cinquantena de punts de recollida a supermercats, hotels, botigues especialitzades, comerços i centres d’ensenyament per tal que tothom pogués anar a dipositar els taps de suro que ja s’havien utilitzat.
Aquesta prova pilot té dos objectius. D’una banda es farà un informe tècnic i econòmic que reculli les conclusions extretes per tal d’implementar amb èxit un sistema de gestió integrada de taps de suro a nivell estatal. I d’una altra farà que els taps que s’han recollit—després d’un procés de comprovació i el seu pposterior reciclatge— es converteixin en el terra d’un parc infantil a Cassà de la Selva i en el paviment de diversos escocells a Palafrugell.
El projecte forma part de Futurecork un programa de bioeconomia forestal que compta amb el suport de la Fundació Biodiversitat del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència finançat per la Unió Europea.
Futurecork busca l’adaptació i l’optimització del sector surer a la situació ecològica, econòmica i social mitjançant la professionalització, l’emprenedoria i la diversificació del sector, l’augment del valor afegit de la cadena del suro i la dignificació del treball forestal mitjançant la comunicació i la sensibilització.

Està coordinat per la Fundació Institut Català del Suro i hi col·laboren el Consorci Forestal de Catalunya, l’Agència Estatal Consell Superior d’Investigacions Científiques (ICIFOR, INIA-CSIC), la Universitat de Cadis, el Centre d’Investigacions Científiques i Tecnològiques d’Extremadura (CICYTEX) i la Confederació d’Organitzacions de Silvicultors d’Espanya (COSE).
L’Institut Català del Suro és una fundació privada sense ànim de lucre i de caràcter científic que té com a missió la valorització del sector surer. Es va constituir l’any 1991 com a consorci público-privat, creat per Decret de Presidència l’any 1991, format pels Departaments d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, el Departament d’Empresa i Ocupació, així com, AECORK (Associació d’Empresaris Surers de Catalunya), el Consorci Forestal de Catalunya, la Cambra de Comerç de Girona, la Cambra de Comerç de Palamós, la Cambra de Comerç de Sant Feliu de Guíxols, els Ajuntaments de Palafrugell i Cassà de la Selva, la Universitat de Girona i la Xarxa Europea de Territoris Surers.
Des del 2019 és una fundació privada, que dona continuïtat a la trajectòria iniciada a l’any 1991 fins arribar a ser una entitat referent a nivell mundial en la investigació del suro.

Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels milers de socis d’Arrels. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!