Una bona maduixa ha de ser fresca, dolça, sucosa, d’un vermell viu. Si és collida al costat de casa, és obvi que mantindrà aquests atributs. Però el cas és que, si bé se segueix pensant en les maduixes del Maresme com una fruita de qualitat i prestigi, a Catalunya gairebé totes les que es consumeixen arriben de milers de quilòmetres enllà. Per això, Mercat Arrels ha engegat la campanya La maduixa, sempre del Maresme per apropar la collita maresmenca als seus socis i sòcies, que podran comprar les maduixes directament a uns pagesos que afronten amb moltes dificultats la competència forana.
Avui, al Maresme, amb prou feines hi ha tres desenes de maduixaires, que miren el futur d’aquest conreu amb escepticisme. El declivi és incontestable: dels 2 milions de quilos per any que la Unió de Maduixaires de Calella i l’Alt Maresme calcula que es collien cap al 1995, s’ha passat als 40.000 dels darrers anys.
Un dels productors històrics del Maresme, Joan Roig, de Sant Cebrià de Vallalta, amb 13 anys ja collia maduixes. Ara, que està a punt de fer-ne 63, mira enrere i veu com ha evolucionat aquest cultiu en les últimes dècades. “A principis dels vuitanta, tot i no ser propietari d’una finca i haver de passar una part dels beneficis a l’amo, amb el que guanyaves amb una temporada de maduixa et podies comprar un Renault 5 o pagar mig pis. Això nosaltres ja no ho hem viscut”.
“Amb el que guanyaves amb una temporada de maduixa et podies comprar un Renault 5 o pagar mig pis”
Joan Roig
Es corre el risc que la comarca perdi el conreu d’una fruita que li ha donat prestigi gastronòmic i vitalitat agrària, i que té un mercat proper que la consumiria. Però la gran distribució l’ha deixat fora de circuit, apostant per produccions llunyanes amb preus d’origen baixíssims i insostenibles per als pagesos del nostre país.
Davant d’aquesta situació, Mercat Arrels ha ofert la seva complicitat als maduixaires maresmencs per revitalitzar aquest conreu. L’objectiu és que els socis del mercat, a través del web, puguin comprar-los la seva producció i pagar-la a un preu just. El resultat no serà només que els socis rebran maduixes fresques, collides del dia, a casa seva. Els socis i sòcies que en comprin, també contribuiran a fer viable aquest conreu, ajudant així a evitar-ne la desaparició. “Tenim el clima ideal per fer maduixes i és un conreu que, si funciona, també fa que l’activitat agrària sigui viable al territori”, considera l’hortolà mataroní Xavier Safont-Tria, de Can Tria.
Aquest dimecres, Mercat Arrels ha començat la campanya de venda de maduixes maresmenques, que d’entrada compta amb quatre productors: a més de Can Tria, també hi participen Josep Pla de Ca l’Estrany, l’Hort d’en Dídac i Can Marpons. Així, Mercat Arrels torna a esdevenir una eina de suport a la pagesia i a la diversitat agroalimentària de Catalunya, facilitant l’accés als consumidors a productes de proximitat i de qualitat.
“A la maduixa li agrada una terra molt oxigenada, que hi passi l’aire. Al Maresme en som especialistes”, defensa Josep Pla de Ca l’Estrany, per explicar el perquè de la qualitat d’aquesta fruita. Descendent d’una família de pagesos establerta a Sant Cebrià de Vallalta des del segle XIV, i que fa tres generacions que es dedica a la maduixa, enumera les condicions que van convertir la comarca en un paradís maduixaire: una bona orientació, un microclima singular i la terra de sauló.
“Tenim el clima ideal per fer maduixes i és un conreu que, si funciona, també fa que l’activitat agrària sigui viable al territori”
Xavier Safont-Tria, de Can Tria
Però encara cita un altre factor importantíssim per explicar que es tracti d’unes maduixes tan reconegudes: les varietats escollides. “La maduixa és pura primavera i és delicadíssima. I com més sucre té, més delicada és. En aquesta zona, en general, hem optat per una varietat més dolça, mentre que en d’altres llocs han triat varietats més resistents, que es poden transportar bé i que aguanten més dies, però això és perquè tenen menys sucre i, per tant, són menys dolces i menys gustoses”, explica Pla.
Per això, Xavier Safont-Tria considera que la maduixa del Maresme “té identitat, té marca, seria bo defensar-la perquè es pot diferenciar molt bé de la maduixa que ve de fora”. Com a Ca l’Estrany, a Can Tria cullen al matí per servir al mateix dia, d’aquesta manera garanteixen que les maduixes arribaran als consumidors en les millors condicions. Per a en Xavier, “Mercat Arrels ens facilita el discurs de, producte fresc. És un tipus d’especialització molt directa i molt ràpida”.
Però els beneficis d’aquest conreu van encara més enllà. En Josep de Ca l’Estrany, recorda que “els pagesos de la maduixa som artesans. Una obsessió que tinc, a més de la qualitat, és explicar i divulgar la feina que fem. M’agrada explicar, per exemple, que les franges de conreus de maduixes eviten el bosc continu i, per tant, fan de tallafoc. I, tot plegat, mentre produïm una fruita d’altíssima qualitat sense cap tipus d’ajut ni de subvenció.”
“Les franges de conreus de maduixes eviten el bosc continu i, per tant, fan de tallafoc. I, tot plegat, mentre produïm una fruita d’altíssima qualitat sense cap tipus d’ajut ni de subvenció”
Josep Pla de Ca l’Estrany
Amb la campanya La maduixa, sempre del Maresme, Mercat Arrels no només vol sensibilitzar al voltant de la crisi del sector, sinó aportar-hi solucions. Perquè, malgrat tot, en Josep de Ca l’Estrany està convençut que “hi ha futur” i proposa “tornar a educar al sabor i a mentalitzar-nos de la importància del producte de proximitat”. La iniciativa de Mercat Arrels va en aquesta línia i és un pas més per avançar cap a la revitalització de la maduixa del Maresme.
Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels milers de socis d’Arrels. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!