Fa sis generacions que la família de Marina Monsonís, pescadors arrelats al mar, es va establir a la Barceloneta. No són pas l’únic cas, malgrat que avui el barri pescador de Barcelona és notícia dia sí, dia també per la transformació —podríem dir-ne els estralls?— que hi han provocat el turisme i la gentrificació. La Marina ja no és pescadora, és una artista visual que no entén la seva obra sinó és enllaçant-la amb el seu entorn immediat i la implicació amb processos de canvis socials. I la Barceloneta acaba emergint sempre en l’origen de les seves propostes.
I amb aquest barri com a punt de partida de les seves reflexions artístiques i polítiques —indestriables les unes de les altres, d’altra banda—, la Marina —com el seu pare, com d’altra gent del seu entorn— trobava a faltar un llibre que no repetís la mateixa cançó de la Barceloneta. I d’aquí va néixer Mare Mar, el projecte que va decidir presentar a la primera convòcatòria del premi Ara Llibres de No Ficció i, de la qual, n’ha resultat guanyador. Això vol dir que, amb els 40.000 euros de dotació del guardó i l’acompanyament dels editors, la Marina ja ha posat fil a l’agulla per fer realitat un projecte que tindrà la forma (encara per concretar) d’un llibre singular en què el text, la fotografia, les il·lustracions i tots els recursos d’aquesta artista visual es posaran al servei d’una obra que “no és només un llibre de sabers antics, és un llibre de sabers antics, populars i emergents” que, des de la Barceloneta, parlarà del mar, un patrimoni que compartim tot el planeta que, malgrat que en el 70% és ocupat pels oceans, pel que fos, en algun moment vam anomenar Terra.
L’escriptor Jordi Amat, un dels membres del jurat que va premiar el projecte, en la presentació del premi (el 19 de de setembre passat, a la Cuina del Macba) va declarar que Mare Mar “és el projecte de la seva vida [de Marina Monsonís]: cultural, intel·lectual i cívic. Si ella no fos d’on és, no seria el llibre de la seva vida”. Amb tot, el mateix Amat va aclarir que “et parla de a Barceloneta, però a través de la Barceloneta et parla del món, i ho fa des d’un espai que és nostre, o que era nostre”. I no va dubtar de qualificar-lo de “llibre glocal“, el neologisme que, des de fa alguns anys, fusiona els conceptes global i local.
Monsonís va avançar que el llibre tindrà “una part política no pamfletària, a través de les històries i de l’encreuament de les històries” de protagonistes de la Barceloneta i, per extensió, del mar d’avui: pescadors, nouvinguts a aquell entorn, immigrants… I entremig, els sabers tradicionals (especialment els vinculats amb la cuina i l’alimentació) i científics que, en conjunt, serveixin per explicar “com està el mar avui”, segons l’autora. “Hem de conviure amb la mar d’una manera més saludable i enriquidora. La mar ens ha nodrit com una mare i no li hem donat el valor que hauria de tenir.”
Cap a la segona convocatòria del premi
En la presentació del primer premi de Ara Llibres de No Ficció, el director de l’editorial, Joan Carles Girbés, ja va avançar que es posava en marxa la segona convocatòria d’un guardó adreçat a un gènere importantíssim en el mercat de llibres en català, però que fins ara no era reconegut amb cap premi de la importància econòmica que se li atribueix a aquest (40.000 euros). Els detalls de la segona convocatòria es poden consultar en aquest enllaç.
Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels milers de socis d’Arrels. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!