A la Quiònia Pujol no li agradava la cervesa. Com a mínim això és el que pensava abans d’anar d’Erasmus a Holanda, perquè allà va descobrir tot un univers de cerveses que ella no coneixia, perquè a casa nostra només n’hi trobava d’un tipus. Aleshores, es va adonar que, en realitat, alguns estils de cervesa sí que li agradaven.
Potser per això, quan va conéixer l’Òscar Mogilnicki van decidir muntar Lo Vilot, una cooperativa que fa deu anys que elabora cervesa artesana i que ara mateix és l’única cervesera artesana de casa nostra que tanca tot el cercle i a més en ecològic. És a dir, ells són els pagesos que cultiven l’ordi i el llúpol i també tenen malteria per convertir l’ordi en malta. La majoria dels llevats que fan servir també són propis. Elaboren la cervesa i, a més, la distribueixen i la venen. La Quiònia diu que són cinc empreses en una i que, en general, “tot el procés és un gran repte”. Assegura que tenen el mateix patiment que els pagesos en el moment de la collita, perquè el resultat final no pot passar per un procés d’assaig i error i s’ho juguen tot en un sol cop a l’any per tenir la matèria primera en condicions. Si el clima no els és propipi, “ja no tenim una segona oportunitat fins a l’any vinent”.
Per elaborar cervesa, l’ordi s’ha de convertir en malta. El procés de maltejat consisteix en humitejar i assecar el grans, i això també ho fan ells. Després hi ha el llúpol, un conreu que a Cataunya és força nou. “No es tracta d’un conreu tradicional, per això n’hem hagut d’anar aprenent, i això sempre comporta uns riscos”, explica la Quiònia. D’aquesta planta se n’aprofiten les flors, que quan es cullen ocupen molt espai i s’han d’assecar ràpidament. Quan ja estan seques, les trituren i es guarden en un bosses opaques en atmosfera controlada. A Lo Vilot fan servir aquesta malta per elaborar la seva pròpia cervesa, però també en venen a altres elaboradors. Mig rient, la Quiònia recorda que, amb les seves dues hectàrees de llúpol, durant tres anys van ser els principals productors d’aquesta planta a Catalunya.
Pel que fa a l’elaboració, en la majoria de les cerveses fan servir llevats salvatges propis, però en d’altres, no, perquè ,com expliquen, quan són d’estils molts determinats cal que es facin servir un llevats específics que són precisament els que els donen la personalitat.
Un cop elaborada, també s’encarreguen de vendre-la ells mateixos. Un dels aparadors on en podeu trobar és el de Mercat Arrels, des d’on els la podreu comprarar directament a ells.
La Quiònia és biotecnòloga de formació, pagesa per tradició familiar i elaboradora de cervesa per convicció. L’Òscar és enginyer industrial de formació, però segons diu la Quiònia, “és el rei de les fermentacions. Perquè fer cervesa és igual que fer pa amb els mateixos ingredients, però amb més aigua”, descriu.
L’encert del seu projecte ja va ser reconegut l’any 2017, quan van merèixe el Premi a la Innovació Tecnològica Agroalimentària que atorga la Generalitat de Catalunya.
Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels milers de socis d’Arrels. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!