Antònia Costa i Coll va néixer a Tuixent (Alt Urgell) l’any 1851 i va morir a Barcelona l’any 1921. Era trementinaire i feia venda ambulant d’herbes remeieres. Rosa Farran Falcó va néixer a Juneda (Garrigues) l’any 1919 i va morir l’any 2000. Era mestra rural i activista cultural. Aquestes són només dues de les 68 dones que prenen protagonisme a Lleida arran de la iniciativa de l’Institut Català de les Dones, “Dones Rurals, Dones de Lleida”.
Amb la voluntat de donar a conèixer dones d’abans “que sovint han quedat invisibilitzades per les dinàmiques sexistes i patriarcals” i reconèixer les aportacions que van fer al llarg de la seva vida, s’ha fet aquest recull que ara es reprodueix a les Terres de l’Ebre. El projecte es construeix gràcies a la col·laboració dels ajuntaments, consells comarcals, museus i entitats de dones que ja hi han començat a treballar aquest mes de gener. Aquestes entitats s’encarreguen de la recerca i documentació de la vida de les dones. Un dels objectius del projecte és que els joves coneguin les dones que han estat referents del territori, per la qual cosa moltes de les actuacions de divulgació s’adreçaran a la població més jove i als centres educatius.
Per dur a terme aquesta iniciativa s’estan cercant dones nascudes al territori de les Terres de l’Ebre abans de 1947. Es busca donar a conèixer les contribucions personals i socials en totes les branques laborals i del coneixement que han aportat a la societat. Un cop finalitzat aquest procés, una comissió territorial realitzarà una selecció de les dones que s’incorporen al projecte valorant la influència de les aportacions al desenvolupament del territori.
Després començarà el treball de creació d’actuacions divulgatives per donar-les a conèixer. Tal com es va fer a Lleida, una d’aquestes accions serà l’edició d’un llibre amb les imatges i biografies de les dones seleccionades i que es presentarà en un acte en el marc del Dia Internacional de les Dones del món rural, que es commemora el 15 d’octubre.
A Lleida se’n van recollir fins a 68, totes nascudes abans de 1940. A més de les dues esmentades a l’inici d’aquest article, n’hi ha que van ser escriptores, pageses, empresàries, polítiques i, fins i tot, la primera dona pilot de l’Estat Espanyol, Raimunda Elias Marca, que va néixer a Arbeca (Garrigues) l’any 1911 i va morir a Londres el 2001. La història de totes aquestes dones es recull en un llibre que podeu trobar aquí i també en una exposició que es pot veure en diferents espais de les comarques de Ponent.
Són dones que, en alguns casos, han tingut trajectòries internacionals, mentre que d’altres s’han mantingut en l’àmbit local. Algunes —poques— han arribat a ser conegudes, d’altres són van romandre en l’anonimat; algunes van ser pioneres i van obrir camí… Però, per a l’Institut Català de les Dones, totes són dones que, des del seu territori, han estat “transgressores, valentes i polifacètiques”.
Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels milers de socis d’Arrels. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!