L’Estatut de Municipis Rurals surt aquest dijous a exposició pública i preveu la creació d’un marc legal que protegeixi els pobles, freni el despoblament i millori l’equilibri territorial. Diverses informacions periodístiques apunten que l’aprovació definitiva seria el 2024 i que es començaria a aplicar el 2025.
Una de les mesures que proposa l’esborrany és la d’oferir deduccions fiscals a aquelles persones que decideixin anar a viure a un municipi petit, en la compra de o lloguer d’un habitatge. Serien deduccions de 750 a 1.000 euros en el seu IRPF i també s’aplicaran deduccions d’’IRPF d’un 15 a un 20% per a qui compri, llogui o rehabiliti un habitatge i el converteixi en la seva residència habitual. El document proposa la creació d’una borsa d’habitatge rural i consolidar mesures per afavorir l’habitatge familiar al sòl no urbanitzable de les explotacions rústiques per facilitar el relleu generacional
En declaracions a TV3, el secretari de governs locals, David Rodríguez, ha assegurat que aquest Estatut de Municipis Rurals “és pioner i innovador perquè no és només una declaració d’intencions, sinó que dona eines als ajuntaments i a la Generalitat perquè regulin normes que afavoreixin els municipis rurals”. Per a Rodríguez, “és una eina de país, un abans i un després en el món rural”.
Tot i que encara no es tracta del text definitiu, ja delimita què és un municipi rural: aquell de menys de 2.000 habitants que formi part d’una comarca rural, que, segons l’OCDE, ha de tenir un mínim del 15% dels residents a localitats amb una densitat de població inferior a 150 habitants per quilòmetre quadrat. Segons el mateix esborrany, els pobles amb menys de 500 veïns tindran “una atenció especial”. El 61% dels municipis catalans —fins a 580… encaixen en aquesta categoria, dels quals, 381 tindrien una “atenció especial”.
L’Estatut preveu també la creació d’un portal únic a la seu electrònica per reduir la càrrega burocràtica d’aquests ajuntaments, proposa rebaixar fins a un 4% l’impost sobre transmissions patrimonials i establirà incentius per a qui hi dugui a terme la seva activitat professional.
Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels milers de socis d’Arrels. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!