A Mercat Arrels hi ha moltes dones, en parlem tot sovint, però aquest 8 de març les volem sentir. Algunes d’elles han passat per alguns dels podcasts d’Arrels per parlar de la seva feina, dels seus inicis i també dels seus anhels. Escolteu aquestes històries amb veu de dona.
Marta Borràs, és una de les responsables de DPagès, i la convidada d’aquest capítol d’Ona Pagesa. En aquest programa explica la gènesi del projecte DPagès de criar porc ecològic i també les dificultats de mantenir una granja d’aquestes característiques complint tots els requisits.
Però no només hi ha pageses a Mercat Arrels. Clara Ferrando Quer és formatgera de Casa Mateu. En aquest programa relata com i perquè va arribar a Surp, al Pallars Sobirà i de quina manera la seva feina i la seva família ha contribuit al repoblament d’aquest poble.
Ester Gomis és pagesa. Una pagesa de família pagesa que treballava a un laboratori però va decidir tornar a casa i posar-se al capdavant de la finca familiar, a Ca Rosset. Ara fan avellanes, ametlles i olives i a més és la presidenta de la Denominació d’Origen Protegida Avellana de Reus .
La Gemma Armilles és el 50% de Pla Oví, a Algerri (Noguera), però ella és barcelonina. I en aquest programa explica com va ser el canvi i de quina manera, una mica per casualitat, van acabar amb la seva parella, en Jordi, fent de ramaders.
La Montse Farré és la responsable de la Granja La Roca i en una conversa amb el director d’Arrels, Josep Sucarrats explica Montse Farré, explica que el seu vol ser un projecte ecològic que ella anomena “autèntic” i que consisteix en una producció petita, local i adreçada al mercat de proximitat. Al programa explica com és aquesta producció i trenca mites, per sort cada vegada més superats, sobre el consum d’ous.
També volem recuperar la veu de Mireia Franch, no és pagesa i no és elaboradora però alhora ho és una mica tot, perquè és una de les responsables de la cooperativa Sambucus. Es tracta d’un projecte d’integració social que compta amb una finca agrícola a Sant Pere de Torelló, un hort i un restaurant a Manlleu.
I acabem amb vi, amb vi tranquil i amb cava que també té nom de dona. La de la Maite Esteve que ens acompanyava en aquest capítol de Bar de Vins, però també la d’altres dones que formen part d’aquest celler. Vins El Cep, és un projecte que va néixer fruit de l’amistat al Penedès i que treballa per fer vins i caves ecològics i biodinàmics en un celler integral.
Escolteu-les. Són dones, pageses, elaboradores que han treballat dur per arribar on són.
Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels milers de socis d’Arrels. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!