
La marca col·lectiva Corpinnat ha presentat aquest dimarts les principals dades de l’anyada 2024 i tant per la pluja dels últims mesos, com per les xifres, com pel nombre total de cellers que ja en formen part, tretze, es mostren amb un esperit “d’optimisme absolut”.
El president, Ton Mata, i el vicepresident, Xavier Nadal han presentat la memòria que, entre altres, conclou que, després de tres anys de sequera i d’haver obtingut un rendiment mitjà de 3.500 kg per hectàrea, “les varietats tradicionals del Penedès han estat les que han suportat més bé ” la manca de pluja, ja que han produït 4.132 kg per hectàrea.
En aquest sentit, l’anyada 2024 ha servit per seguir consolidant les varietats pròpies d’aquest territori, amb el xarel·lo al capdavant, però també amb d’altres com el sumoll, que està agafant embranzida.
L’ús de les varietats tradicionals del Penedès és un dels punts importants que fixa la normativa de Corpinnat que, segons els responsables d’aquest segell, “és una de les més exigents d’Europa” i que obliga a més, a vinificar dins de la mateixa propietat, a sortir al mercat amb una criança mínima de divuit mesos, a collir a mà i a conrear en ecològic, entre d’altres.

El 2024, la lleu reducció del volum de vendes (que van caure el 2,63%) ha anat acompanyada per un petit increment de la facturació (que ha crescut l’1,7%), i s’han comercialitzat 2,22 milions d’ampolles. Al llarg de l’any passat, els cellers emparats sota la marca han incrementat la facturació global de gairebé mig milió d’euros, assolint els 26,87 milions d’euros. Com ja es feia menció a la memòria del 2023, han patit els efectes d’una sequera que s’ha traduït en una important reducció de la producció de raïm.
En aquest context, reclamen que l’administració els escolti i els tingui en compte. Amb els números a la mà, han calculat que si Corpinnat fos una denominació d’origen, seria la quarta en facturació, la vuitena en nombre d’ampolles, la primera en el preu mitjà per ampolles (per sobre la DOQ Priorat) i la segona més petita.
Tot l’optimisme que traspuen i que fonamenten en les xifres i en les pluges d’enguany, que estan beneficiant les vinyes, també té a veure amb l’increment de sol·licituds de noves adhesions a la marca col·lectiva. De fet, anuncien que, abans de Setmana Santa, s’hi afegiran dos cellers més.
Una denominació d’origen d’escumosos al Penedès?
L’any 2019, sis cellers del Penedès van decidir abandonar la denominació d’origen Cava perquè no van trobar resposta a la demanda de poder identificar els seus escumosos amb una qualitat diferenciada. Ara ja són tretze cellers i afirmen que cada nou projecte que s’incorpora genera una efecte expansiu que estimula noves sol·licituds.
Des de la creació d’aquesta marca col·lectiva s’ha especulat al voltant de la possibilitat de crear una nova denominació d’origen de vins escumosos al Penedès amb la complicitat dels cellers de Clàssic Penedès (els escumosos adscrits a la DO Penedès). Però, si bé en alguna ocasió s’han reunit de manera oficial i amb l’objectiu d’acostar postures, des de Corpinnat afirmen que en aquests moment no hi ha cap avenç significatiu en aquest sentit.
La sequera i el reg
Les pluges dels últims mesos fan preveure una campanya més tranquil·la que la de les tres anyades passades, en què la sequera ha fet estralls i pel camí s’ha endut centenars que ceps, que no han pogut resistir la manca d’aigua. No obstant això, tenen clar que cal prendre mesures per entomar situacions com aquesta, que no dubten que es tornaran a produir.
Per això creuen que cal preveure les instal·lacions necessàries que garanteixin el reg de suport en cas d’haver de tornar a enfrontar una sequera extrema com la que s’ha viscut al Penedès, per garantir, només la supervivència de les plantes.

Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels milers de socis d’Arrels. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!