Un estudi sobre les motivacions dels propietaris de finques privades per conservar la natura conclou que la majoria —fins al 77%,— tenen interès en conservar la biodiversitat de la seva finca i ja hi porten a terme accions de preservació. L’estudi, elaborat per la Xarxa per a la Conservació de la Natura (XCN), es titula I tu, per què conserves la natura? i recull i analitza les respostes de 179 persones propietàries i gestores de finca que van participar a l’enquesta.
L’estudi vol detectar quines són les necessitats d’aquests propietaris, partint de la premissa que conservar la natura és responsabilitat de tothom. La majoria d’estudis al voltant de les motivacions de la propietat privada per conservar el medi s’han portat a terme en contextos anglosaxons. L’estudi de la XCN s’alinia amb polítiques de conservació internacionals, com l’Estratègia de Biodiversitat 2030 de la UE, i nacionals, com l’Estratègia de Biodiversitat 2030 de Catalunya.
Un dels resultats més destacats de l’estudi és que el 89% dels enquestats afirmen que senten l’obligació moral de conservar la natura. És el cas del pagès Albert Coll, un dels participants en l’estudi. És propietari d’una explotació de vinya i olivera i d’alguns allotjaments rurals a Falset (el Priorat). Des de fa més de quinze anys, treballa de forma respectuosa amb el medi; “Ho faig perquè crec que s’ha de fer així, no entenc una agricultura que no conservi la natura ni sigui respectuosa amb ella”, afirma.
“Ho faig perquè crec que s’ha de fer així, no entenc una agricultura que no conservi la natura ni sigui respectuosa amb ella.”
Albert Coll, propietari d’una finca agrícola
D’altra banda, el 70% de propietaris que han respost l’enquesta afirmen que tenen molt interès en conèixer la biodiversitat del seu espai i perceben la conservació de la natura com una estratègia vàlida per assegurar la sostenibilitat de la seva finca. Un d’aquests és Josep M. Estapé, propietari d’una finca a Sant Antoni de Vilamajor (Vallès Oriental) que arrenda sense cost a diversos pagesos. Considera que el treball de la terra és essencial per cuidar la natura, a banda que manté els seus terrenys nets bo i assegurant que es dediquin a activitats sostenibles: “Si deixem perdre aquests terrenys, s’acabaran ocupant amb altres activitats, com la industrial o la residencial, que representen una gran amenaça per a la biodiversitat”, afirma.
No obstant, segons els resultats de l’estudi, la manca de finançament i la burocràcia excessiva són els dos principals esculls que han de superar els propietaris que es proposen conservar les seves finques en bon estat. Amb tot, una de les eines legals més útils en aquest sentit, el contracte de custòdia, encara és poc habitual en aquest col·lectiu —només en tenen de vigents el 20% dels enquestats— malgrat que, segons el mateix estudi, els beneficis d’aquesta alternativa són percebuts com a amplis i diversos. Anna Nebot, una altra de les propietàries consultades, té una finca a Alfara de Carles (Baix Ebre) on practica l’aqüicultura, i forma part d’un contracte de custòdia. Nebot explica com aquest contracte li ha facilitat la tasca de conservació: “Volia anar d’acord amb el territori i vaig contactar amb una associació d’educació ambiental per fer-ho més fàcil, des d’aleshores la seva ajuda sempre suma”, conclou.
Finalment, dels resultats de l’estudi se’n deriven una sèrie de recomanacions per incentivar la conservació i la custòdia de finques a Catalunya. La XCN conclou que és necessari crear un registre de finques amb iniciatives de conservació, dotant-lo d’incentius (econòmics i no econòmics) per a la propietat. També considera que cal reduir la càrrega burocràtica per accedir al finançament per a la conservació i dotar a les entitats ambientals de finançament estructural perquè tinguin més capacitat per desenvolupar accions de conservació a les finques privades. D’altra banda, la XCN també defensa que s’ha de desplegar una estratègia de capacitació en conservació de la biodiversitat per a la propietat privada i, per últim que cal potenciar la participació de les persones propietàries en la conservació de la natura.
Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels milers de socis d’Arrels. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!