L’Agència Pública de Formació i Qualificació Professionals de Catalunya ha autoritzat cinc centres de formació professional integrada de les Escoles Agràries del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural a oferir formació i certificats per poder cobrir llocs de treball més específics i, d’aquesta manera, respondre a la demanda professional del sector. Fins ara, aquestes titulacions no formaven part d’aquests centres.
L’objectiu és donar resposta a les necessitats de qualificació de qualsevol persona de 16 a 67 anys i oferir formació al llarg de tota la vida laboral, adaptant-se a diverses situacions i expectatives professionals; especialitzar els centres en àmbits concrets per convertir-los en centres de referència; i, afavorir el relleu, manteniment i professionalització del sector.
Els cinc centres de formació professional integrada s’han repartit diversos sectors i famílies professionals: el ramader, assignat a l’Escola Agrària (EA) de Vallfogona de Balaguer com a centre coordinador, que fa xarxa amb l’EA Solsonès i l’EA Pirineu; el vitivinícola, liderat per l’EA Viticultura i Enologia Mercè Rossell i Domènech, que fa tàndem amb l’EA Gandesa; l’agrícola, encapçalat per l’EA Borges Blanques, amb el suport de l’EA Tàrrega, EA Alfarràs, EA Solsonès, EA Amposta, EA Manresa i EAF Santa Coloma de Farners; el forestal, coordinat per l’EA Solsonès, amb la col·laboració de l’EA Pirineu i l’EAF Santa Coloma de Farners; i,el d’indústria alimentària, gestionat per l’EA i Alimentària de l’Empordà, de bracet amb l’EA Pallars i l’EA Pirineu.
Noves formacions, per contribuir al relleu i manteniment del sector primari
Fins ara, aquests centres oferien formació professional (FP) inicial —mitjançant els cicles formatius de grau mitjà i superior—, FP contínua —amb una àmplia oferta de cursos i jornades de transferència tecnològica— i, acreditacions de competències i cursos de qualificació professional.
Gràcies a l’adjudicació de centres integrats, a partir d’ara podran oferir més serveis en concepte de formació professional, ja que concentren especialitats d’una mateixa branca. Per tant ara també oferiran l’FP Ocupacional, és a dir, formació acreditada —certificats professionals— per a persones treballadores que tenen experiència o interès a treballar en el sector i volen adquirir o millorar els coneixements, les habilitats i les aptituds per desenvolupar l’activitat laboral d’acord amb les exigències del mercat de treball.
Aquesta formació està pensada per requalificar (reskilling) o professionalitzar a les persones treballadores (upskilling), i es posarà en marxa el curs vinent. Alguns dels cursos que s’impartiran a partir del mes d’octubre, i que estaran totalment subvencionats, seran els de producció porcina de recria i engreix, carnisseria i elaboració de productes carnis, enotècnia, aprofitaments forestals i maneig i manteniment de maquinària agrícola. Tot els interessats ja es poden preinscriure en aquests certificats professionals a través del portal RuralCat.
D’aquesta manera, l’adjudicació dels centres integrats dona a les Escoles Agràries la potestat d’avaluar i acreditar competències professionals, impartir certificats professionals i d’oferir orientació professional a les persones interessades a treballar als sectors agroalimentari, ramader, vitivinícola i forestal.
Aquests nous serveis permetran millorar la qualificació professional de les persones que formen part del sector al llarg de la seva vida activa i impulsar la participació i implicació de les empreses per potenciar la sostenibilitat, la productivitat, la competitivitat i la prospecció de necessitats formatives en els diferents sectors.
Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels milers de socis d’Arrels. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!