Cada 15 d’octubre es commemora el Dia Internacional de les Dones Rurals i, coincidint amb el d’enguany, aquest divendres ha tingut lloc una jornada al Convent de les Arts d’Alcover (Alt Camp) centrada en els reptes del relleu generacional en l’agricultura a partir del testimoni de diverses dones i, també, d’alguns homes. L’acte ha estat conduït per la cap de redacció d’Arrels, Margalida Ripoll.
Les representals dels col·lectius de pescadores, d’agricultores, de ramaderes i de forestals han coincidit a assenyalar com a primera assignatura pendent la de donar a conèixer el sector primari. D’altra manera, serà molt difícil que puguin fer fer atractiva la seva feina amb vistes a les noves generacions que no la coneixen.
Amb la presència del conseller d’Agricultura, Òscar Ordeig, i de la secretària d’Igualtats i Feminismes, Sònia Guerra, la primera part de la jornada ha comptat amb el testimoni d’un germà i una germana, d’una dona i un home que són parella i d’un pare i una filla que han explicat la seva experiència al bosc, al camp i al mar, respectivament.
Alba Aguilera, que és una de les sis pescadores professionals que hi ha a Catalunya, ha assegurat que l’objectiu més important per a la seva professió és dignificar-la. Per a Marta Casas, que es dedica a la gestió forestal, caldria normalitzar que una dona porti maquinària pesada perquè ja fa molt de temps que no depèn de la força de les persones, sinó de la destresa amb què treballen. Ella forma part del 8% de dones que treballa al bosc. Finalment, per a la pagesa Jenifet López, una novuinguda al sector primari, que es dedica al conreu de cereal, seria desitjable aconseguir que agricultors, ramaders, pagesos i forestals es guanyessin més bé la vida per atreure més gent jove.
La segona part ha donat la veu a tres dones que han arribat al sector primari per vies diferents. Leidy Johana Aya Vega va entrar al món de l’aqüicultura amb el seu marit; Montse Soler va continuar la feina familiar al cadavant d’una granja bovina que ara porta amb les seves dues filles; i Marta Anguera, que als 24 anys va agafar el relleu al seu pare, i ara gestiona una finca d’horta de més de 170 hectàrees i trenta treballadors. Totes tres han coincidit a denunciar que, només pel fet de ser dones, no sempre se’ls respecta l’autoritat, i que constantment han de justificar la feina que fan. Tot i que treballen en àmbits molt diferents, creuen que el sector primari està força masculinitzat i estan convençudes que la resistència i la resiliència són les qualitats que els han permès continuar i assolir l’èxit. Això sí, recorden que és una feina molt dura i que si han pogut ser mares, per exemple, és perquè han trobat un entorn favorable que els ha donat suport.
El conseller Ordeig ha tancat la jornada assegurant, entre d’altres, que la voluntat del seu govern és aconseguir que el relleu generacional sigui possible, fent un esment especial en la importància del sector primari.
Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels milers de socis d’Arrels. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!