
Setze ports de Catalunya col·laboren en el projecte Digital Marine Litter Passport per transformar deixalles marines i fer que tinguin una segona vida. És una iniciativa de la Fundación Ecoalf, ITWILLBE i l’empresa AIMPLAS que, mitjançant diverses tecnologies innovadores, aconseguiran que els residus marins es converteixin en material esportiu. En la iniciativa hi col·labora la Fundació Biodiversitat del Ministeri per a la Transició Ecològica. El projecte es desenvolupa amb la implicació de 35 ports de tot l’estat i les confraries pesqueres que hi operen.
Digital Marine Litter Passport està desenvolupant una plataforma digital amb tecnologia blockchain que permet seguir la traçabilitat de les escombraries del mar que recullen els pescadors d’aquests setze ports catalans, que són Llançà, Port de la Selva, Roses, Palamós, Blanes, Arenys de Mar, Badalona, Barcelona, Vilanova i la Geltrú, Tarragona, Cambrils, l’Ametlla de Mar, l’Ampolla, Deltebre, Sant Carles de la Ràpita i les Cases d’Alcanar.
En paral·lel, el projecte també apunta l’objectiu d’augmentar la quantitat de deixalles marines reciclades, amb l’objectiu d’incorporar més quantitat d’aquest recurs en el material esportiu que produeixin.
Per a la directora de la Fundació Ecoalf, Andrea Ruzo, “les deixalles marines són molt heterogènies, per això, quan les recollim, les portem a unes plantes de gestió de residus on es separen per categories seguint una estrictes protocols mediambientals. Els plàstics, són uns d’aquests materials que trobem i que sabem que podem reciclar”.
El projecte té, a més, un component de gènere que pretén visibilitzar els perfils femenins del sector pesquer, que sovint han passat desapercebuts, i un component social que quantifica l’impacte de la tasca voluntària que el sector pesquer porta a terme en la neteja del mar.

Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels milers de socis d’Arrels. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!