El 2022 s’acaba i és el moment de repassar aquelles informacions que més han interessat durant l’any. Ha estat un any post pandèmic que el començàvem preocupats per l’habitatge. Perquè en general és molt difícil de trobar-ne. A l’entorn urbà pel preu i a l’entorn rural perquè no n’hi ha. En aquest reportatge, el més llegit de l’any, vam intentar explicar perquè.
Fer que el món rural i el món urbà es trobin, és un dels aspectes que més ens interessen a Arrels i entenem que precisament per això la Festa Arrels, és la segona notícia més llegida de tot l’any. En un sol espai, al centre de la ciutat, a les Drassanes de Barcelona, vam reunir més de 50 artesans alimentaris en un mercat excepcional.
En el tercer lloc del podi hi trobem la informació de la inauguració de Can Reon. Una masia abandonada del Maresme que una parella d’holandesos han adquirit i estan recuperant. No només des del punt de vista arquitectònic, sinó també agrícola, perquè han fet revifar les terres i a més de recuperar la vinya que hi havia a la finca, n’han plantat de nova.
A les acaballes d’aquest any, si una informació ha cridat l’atenció és la que fa referència a que la pagesia podrà cremar les restes vegetals. La nova llei de residus no contemplava la realitat pagesa i havia igualat les restes vegetals a qualsevol entorn. Des d’Unió de Pagesos es van mobilitzar per evitar-ho i ho van aconseguir.
El debat sobre com ens hauríem de relacionar amb els animals, i sobre el consum de carn sempre aixeca molta polseguera. És per això que una de les notícies més llegides de l’any és l’entrevista que li fèiem a Jocelyne Porcher, una veterinària francesa que no deixa mai ningú indiferent.
I els que estimem el món que torna, hem assistit amb alegria a un canvi de mirada cap al món rural, perquè una història petita de la pagesia catalana ha fet la volta al món. La director Carla Simon, aconseguia el màxim guardó al Festival de Cinema de Berlín amb la pel·lícula Alcarràs i de cop la realitat pagesa es convertia en centre d’atenció, al camp i a la ciutat. I vam explicar fins a quin punt aquest premi era important en aquesta notícia, que també ha estat una de les sis més llegides de l’any.
Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels milers de socis d’Arrels. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!