
El Museu Terra de l’Espluga de Francolí (Conca de Barberà), de la Fundació Carulla, ha inaugurat l’exposició Dues pedres. Paisatges persistents. La mostra ha estat coorganitzada amb l’Observatori del Paisatge i el Palau Robert, un centre adscrit al Departament de la Presidència de la Generalitat de Catalunya, on es va estrenar l’hivern passat. Abans d’arribar a l’Espluga, també va passar pel Palau Oliver de Boteller, de Tortosa (Baix Ebre).
Al Museu Terra, aquesta mostra té un protagonisme especial, perquè enguany aquest equipament centra les activitats en el concepte de paisatge cultural. Justament, la programació s’enceta amb Dues pedres. Paisatges persistents, que reivindica la vigència de la pedra seca com a sistema constructiu en el nou escenari del canvi climàtic. La mostra divulga exemples de com es pot combinar la saviesa de la tradició amb una mirada contemporània sobre la sostenibilitat i el respecte a l’entorn.
L’exposició se molt més un cant nostàlgic a una manera de fer antiga. Per això es presenta com una aposta ferma per combatre els reptes que ens planteja el futur. Per al director de l’Observatori del Paisatge, Pere Sala, “la pedra seca és un llegat del passat, però també una aposta de futur. Aquest patrimoni és un testimoni excepcional que porta associat valors com el contacte estret amb la natura, la reutilització o la biodiversitat”.
“Ens fa molta il·lusió que aquesta exposició de pedra seca estigui al Museu al llarg d’aquest 2025 perquè resumeix perfectament la filosofia del que entenem per educació cultural per la sostenibilitat. És una exposició que reivindica la tradició i els coneixements rurals, però ho fa en clau de contemporaneïtat i valor d’innovació. Com totes les exposicions que ens agrada tenir al museu treballa amb els llenguatges artístics posant en diàleg art i natura”»”, explica Gemma Carbó, directora del Museu Terra.
Bancals continguts en pedra que fan de tallafocs, aljubs o pous per emmagatzemar aigua, tines al costat de conreus de vinya o cabanes de volta que inspiren a arquitectes creatius per fer moderns allotjaments sostenibles, el patrimoni de la pedra seca del món rural català solca el país d’extrem a extrem.

L’exposició, que es podrà veure fins dia 31 de desembre del 2025, està distribuïda en tres àmbits. El primer descriu la gran diversitat paisatgística associada a aquesta tècnica —s’hi mostren exemples de les Garrigues Baixes, la vall del Corb o la plana del Baix Ebre—. El segon àmbit presenta les característiques i els valors de la tècnica a través d’una sèrie de conceptes que la defineixen —com ara arreu, natural, respecte a l’entorn, traça o mestratge—. El tercer àmbit es dedica al repoblament del món rural i les conseqüències positives que té per a la recuperació del paisatge, a partir d’entrevistes a persones que exposen diverses mirades.
L’art de la pedra seca es va incorporar a la Llista Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat de la UNESCO el 28 de novembre de 2018.
Els visitants d’aquesta exposició, a més, us poden endur el catàleg que Arrels va produir especialment per a la mostra. S’hi mostren alguns exemples representatius d’aquesta tècnica que complementen els de l’exposició. Si no teniu l’opció d’acostar-vos fins a l’Espluga de Francolí, podeu aconseguir el número de la revista Arrels que vam dedicar a la pedra seca mitjançant aquest enllaç.

Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels milers de socis d’Arrels. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!