
L’Organització de les Nacions Unides (ONU) va declarar, el passat 2 de maig, que l’any 2026 serà reconegut com l’Any Internacional de l’Agricultura. Aquesta proposta ha encarregat a la FAO (Organització de les Nacions Unides per l’Alimentació i l’Agricultura), juntament amb altres entitats d’aquest organisme transnacional, que s’encarregui de posar en marxa la programació i les accions que s’organitzaran sota aquest paraigües.
Amb aquesta iniciativa, l’ONU pretén que la població mundial sigui més conscient de la funció que l’agricultura exerceix sobre el dia a dia dels ciutadans. Per això, l’Any Internacional de l’Agricultura posarà el focus en com els agricultors contribueixen en àmbits tan transcendents com la seguretat alimentària, a la nutrició i a l’eradicació de la pobresa. En aquest sentit, la celebració de l’Any Internacional de l’Agricultura hauria de servier per impulsar polítiques i mesures que ajudin a superar els reptes que han d’enfrontar els agricultors.
Una dels grans qüestions que l’Any Internacional de l’Agricultura posarà sobre la taula és la de la igualtat de gènere i l’empoderament femení dins del sector agrícola. Fa poc, la FAO va elaborar l’informe La situació de les dones en els sistemes alimentaris que analitza les dinàmiques de gènere dins d’aquests sistemes. L’estudi fa una menció especial a la participació de les dones en les oportunitats socioeconòmiques del sector i demana eliminar les deficiències en la productivitat i els salaris de les professionals del camp per fomentar un desenvolupament rural que sigui inclusiu. El fet és que, dins l’àmbit rural, les dones encara pateixen una discriminació significativa, tot i que, a la pràctica, en representin la meitat de la mà d’obra. L’altra gran qüestió que ha impulsat aquesta declaració ha estat la del canvi climàtic. La FAO també va elaborar un informe sobre els efectes que aquest té sobre poblacions rurals, ja que, en els darrers anys, s’ha registrat un augment d’un grau en les temperatures mitjanes.
El 2026, l’Any Internacional de l’Agricultura es planteja com un motor perquè es reconegui el paper de les dones dins del món rural i com una eina per sensibilitzar i aplicar mesures concretes per avançar cap a uns sistemes agroalimentaris més eficients, inclusius i sostenibles.

Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels milers de socis d’Arrels. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!