L’any 2022 s’han incorporat, a Catalunya, 212 nous joves pagesos, 67 menys que l’any anterior, que van arribar ser 279. És per això que la 2a Assemblea Nacional d’Unió de Pagesos, que s’ha fet a Vic (Osona) aquest dijous, ha decidit que aquest 2023 l’organització treballarà per incrementar aquestes xifres que es miren amb preocupació. La mitjana d’incorporacions a Catalunya els darrers cinc anys (2018-2022) és de 242, el que fan un total de 1.211 nous pagesos en cinc anys.
El sindicat vetllarà perquè s’aprovi el Pla Nacional per a la incorporació de joves el 2023 i que aquest inclogui les aportacions efectuades pel sindicat el 2022. En un comunicat, remarca també que “l’excés de burocràcia que exigeix el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural és un llast que no facilita les coses per a la continuïtat del model de la pagesia vinculada al territori, ja sigui en la incorporació de joves com en les gestions de tots els sectors de producció”.
L’altre gran focus de treball per aquest any es posarà en la reducció dels costos de producció. Davant d’un nou increment generalitzat d’aquests costos, Unió de Pagesos anuncia que defensarà mesures perquè siguin assumibles per a la pagesia, per mitjà, entre altres, de la reducció de l’IVA de tots els béns i serveis necessaris per a la producció agrària i ajuts per assumir les noves obligacions del decret de fertilització.
El Pla de Treball aprovat per l’assemblea del sindicat apunta a més, que s’ha de continuar treballant per un mercat just, transparent i equitatiu a la cadena alimentària, reclama que se situï la importància de la pagesia per al país —perquè l’alimentació és un pilar fonamental de la societat i l’agricultura i la ramaderia són imprescindibles— , proposa aconseguir que l’aplicació de la Política Agrària Comuna beneficiï la pagesia i no pas els especuladors, i apunta que cal una gestió eficient de la fauna salvatge davant l’increment continuat de danys any rere any, la protecció de l’espai agrari, l’adaptació al canvi climàtic i l’assoliment d’unes assegurances agràries útils, entre altres.
Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels milers de socis d’Arrels. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!