
La XETAC és la primera primera xarxa regional d’espais test agraris de l’Estat espanyol. Es tracta d’una associació sense ànim de lucre que neix amb la voluntat d’esdevenir una xarxa de suport i representació dels espais test agraris catalans per teixir vincles, crear sinergies i enfortir la seva presència a Catalunya, en col·laboració amb la Red de Espacios Test Agrarios (RETA). L’objectiu és facilitar l’emprenedoria agroalimentària, la incorporació de nous agents al sector i el relleu agrari, per tal de garantir la viabilitat i la continuïtat de la pagesia. Els espais test agraris són dispositius d’innovació social en les que persones emprenedores poden desenvolupar un projecte agrari durant un període determinat, d’un a tres anys, amb accés a infraestructura, acompanyament tècnic, formació i cobertura legal.
Aquesta xarxa neix impulsada per l’Associació d’Iniciatives Rurals i Marítimes de Catalunya (ARCA) i s’inspira en els models pioners de França i Canadà.
“La nova xarxa és un pas important per a la continuïtat de la pagesia a Catalunya. Els espais test agraris són eines que contribueixen a la necessitat de crear nous models per a la incorporació de joves i per al relleu agrari, que estan connectats a la realitat del sector, a les entitats que ja treballen als territoris i a les comunitats locals”, afirma Raquel Serrat, presidenta de la Xarxa d’Espais Test Agraris de Catalunya.
Els espais test agraris ofereixen accés temporal a una explotació agrària, eines, assessorament i formació, i permeten testar una activitat en condicions reals, però amb un risc econòmic molt reduït i amb un suport continu. En aquest procés, ARCA i una xarxa d’entitats involucrades en el territori tenen la funció d’assessorar, acompanyar i donar suport, i també d’ajudar en el procés metodològic de creació dels espais test en la cerca de finançament, i en la configuració de l’estructura de governança, entre d’altres. Un cop finalitzat el procés de prova (test d’activitat), es preveu que si la persona emprenedora decideix tirar endavant definitivament el seu projecte empresarial, pugui fer la incorporació i establir-se en una altra finca, rebent l’acompanyament oportú.
Els espais test agraris, una eina per reforçar el sector
Avui, Catalunya disposa de sis espais test agraris en funcionament i sis més en fase de creació o preparació repartits per tot el territori amb orientacions productives diverses: ramaderia extensiva (cabrum de carn i cabrum de llet) i horta, inclosos cultius tradicionals, com l’all de Belltall. Cada espai test genera un impacte social rellevant, amb la gestió d’un grup d’entitats del territori, com ajuntaments, Grups d’Acció Local (GAL), cooperatives agràries, o altres entitats relacionades amb el sector agroalimentari, que faciliten suport tècnic, jurídic i formatiu a les persones emprenedores (conegudes com a testers).
Aquests testers solen compartir un perfil comú: són joves sense tradició agrària familiar, amb formació específica i una clara voluntat d’emprendre en el sector, però es troben amb dificultats per accedir a terres i afrontar les inversions inicials. A més, poden experimentar les problemàtiques del món rural com l’accés a l’habitatge i als serveis bàsics i de formació, la mobilitat i l’arrelament.
Segons dades de l’Observatori agroalimentari, rural i ambiental del Departament d’Agricultura, l’evolució de joves que s’incorporen al sector primari ha patit una greu davallada durant els últims 10 anys. Des del 2015, la sol·licitud de persones que volen incorporar-se al sector primari ha disminuït un 70%, passant de més de 800 l’any 2015, a prop de 240, el 2025. Els espais test agraris es postulen com una eina per revertir aquesta tendència, entre altres iniciatives que contempla el pla d’acció 2023-2027 de l’Estratègia de relleu generacional agrari de Catalunya, impulsada pel Departament d’Agricultura. En aquest sentit, es pretén contribuir a la capacitat de resiliència i vitalitat del món rural, reforçant els sistemes agroalimentaris locals i els processos d’arrelament territorial, tot donant resposta al repte 4 “Sistema agroalimentari: avançar cap a la Sobirania Alimentària” de l’Agenda Rural de Catalunya.

Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels milers de socis d’Arrels. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!