Amb la voluntat de consolidar-se com un referent entre els agricultors, elaboradors i comercialitzadors d’oli d’0liva verge extra “d’alt valor afegit”, la Xarxa d’Olivicultors i Oleïcultors de Catalunya (XOOC), fundada l’any 2021 a Arbeca (Garrigues) per nou empreses del sector, es va presentar el divendres, 16 de juny, al santuari de la marededeu de la Bovera, a Guimerà (Urgell), davant d’una vintena d’agents més del sector per donar-se a conèixer i incorporar nous membres al projecte. Dels nou fundadors de la XOOC (l’anomenat grup promotor), actualment en formen part vuit —Cooperativa de la Granadella, Cooperativa L’Olivera, Oli Cometes, Coll de l’Alba, Peccatum 7, Raig d’Arbeca, Olith i Olicatessen—, que, en aquests moments, ja han rebut quatre peticions més, quan tot just s’ha obert el període d’admissió d’incorporacions després de l’acte de la setmana passada.
Segons el grup promotor de la XOOC, “la finalitat principal de la iniciativa és crear i vertebrar un espai de cooperació entre productors d’oli d’oliva verge extra d’alt valor afegit, que ajudi a potenciar i difondre aquest producte i contribueixi positivament en la consolidació dels projectes dels membres participants“. Això es concretaria en propostes conjuntes de promoció, difusió i comunicació dels productes dels associats, en l’organització d’activitats formatives, en la potenciació de la investigació aplicada a l’oli d’oliva verge extra o en l’aposta “per la dignificació i prestigi social dels olivicultors i agricultors en general, reconeixent el paper que exerceixen tot aportant una visió dels olis i els aliments en general, que lliga producte amb productor i origen territorial”.
En aquest sentit, val a dir que la XOOC s’obre a pagesos i elaboradors d’arreu de Catalunya que s’avinguin a complir la Carta de Principis de l’entitat. Aquesta carta, estableix que per poder formar part de la xarxa cal “ser olivicultors, amb mètodes respectuosos amb la natura, els paisatges i les
persones; ser elaboradors, valorant i coneixent directament el fruit de la nostra feina al camp; o ser comercialitzadors, compartint la nostra passió i explicant i comunicant allò que fem”.
La Carta de Principis és especialment exigent pel que fa a la qualitat dels olis que s’associaran a la XOOC. L’entitat ja ha registrat una marca que podran compartir tots els productes dels seus associats sempre que compleixin uns paràmetres químics i sensorials que es defineixen en el mateix document. “Si en alguna campanya algun dels socis no compleix en els seus olis les característiques prefixades, aquest no serà motiu de causar baixa de l’associació, però no podrà participar en les accions de promoció d’aquella campanya en concret”, aclareixen en aquest sentit.
La presentació de Guimerà també va comptar amb una taula rodona entre dos tècnics de l’Institut Català de Recerca Teconalimentària (IRTA) esepcialistes en oli d’oliva verge extra, Agustí Romero i Antònia Ninot, la gerent de Leader Ponent, Teresa Fuentes, i el president de l’associació Micropobles, Mario Urrea. El debat, moderat pel director d’Arrels, Josep Sucarrats, va tractar qüestions com la gestió del preu que reben els productors d’olis de qualitat, els canals de venda, la contribució del sector a la dinamintzació social i econòmica de les comarques rurals i els aprenentatges d’experiències anteriors que no van acabar de quallar.
Manifest per una olivicultura lligada al territori
Un altre requisit que han de complir els membres de la XOOC és el de signar el Manifest per una olivicultura lligada al territori, que s’inclou a la Carta de Principis de l’entitat. Segons el grup promotor, “amb aquest Manifest, volem posar en valor el paper dels olivicultors que cultiven la terra, elaboren els seus olis i els comercialitzen i els comuniquen, fent arribar a la ciutadania uns olis singulars que són la síntesi de tot aquest treball”.
El Manifest és el que reproduïm a continuació:
- L’olivicultor-oleïcultor cultiva els seus olivers, als que estima i consagra el seu temps i coneixements. És dels bons fruits que naixeran els olis bons.
- L’oli de l’olivicultor-oleïcultor és fill del seu territori i del seu pensament, dóna plaer, és element central i expressió autèntica de la cultura mediterrània.
- L’olivicultor-oleïcultor assumeix la responsabilitat de la seva activitat respecte a la protecció i preservació del medi ambient, els paisatges de secà i la biodiversitat.
- L’oli de l’olivicultor-oleïcultor és la síntesi de la interacció dels paisatge que rep com a herència del treball de moltes generacions i la voluntat de seguir mantenint-lo viu amb la pràctica d’una olivicultura respectuosa, atenta i que posa en valor tota la cadena de producció.
- L’olivicultor-oleïcultor es compromet amb la salut del consumidor i el destí de la comunitat de la que forma part i de la Terra.
- L’olivicultor-oleïcultor marca els seus límits, buscant el millor, mai el màxim.
- L’oli de l’olivicultor-oleïcultor és el resultat de l’expertesa acumulada i representa unes característiques úniques, fruit del seu saber-fer, de la
paciència i de la dedicació que es resisteix a l’uniformització. - L’olivicultor-oleïcultor considera el consumidor com a co-productor, ciutadà que participa de la cadena de producció i, més enllà de l’intercanvi econòmic, es vincula a l’entorn i context de l’origen de l’oli.
- L’olivicultor elaborador s’esforça a explicar la seva activitat i els elements que fan dels seus olis aliments singulars.
- L’olivicultor-oleïcultor es compromet a crear i fomentar relacions amb d’altres olivicultors, agricultors, productors d’aliments, cuiners, universitats, centres d’investigació, educadors i ciutadans a la pròpia comunitat i el món sencer.
- L’olivicultor-oleïcultor practica la transparència: diu el que fa i fa el que diu.
Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels milers de socis d’Arrels. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!