
El Centre for Animal Ethics, que coordina la Universitat Pompeu Fabra, compleix deu anys de treball en la recerca al voltant de la discriminació, abús i opressió dels animals en la indústria alimentària, l’entreteniment o l’experimentació científica, a més de portar a terme activitats de sensibilització i incidència social i política.
Codirigit per les professores de la UPF Núria Almiron, del Departament de Comunicació i Paula Casal, del Departament de Dret, del seu consell científic en formen part investigadors d’altres universitats catalanes (Universitat de Barcelona, Universitat Autònoma, i Universitat de Girona) i d’arreu de l’Estat i del món, com la Universitat de Harvard. A més, el centre també compta amb un Consell Assessor on col·laboren investigadors d’universitats de la Unió Europea, el Regne Unit, Estats Units, Canadà o Austràlia. En conjunt, sumen 42 investigadors de disciplines diverses com la filosofia, la comunicació, el dret, l’antropologia, la psicologia o la literatura.
Més enllà de la vessant acadèmica, el Centre for Animal Ethics, desenvolupa activitats i projectes de divulgació i sensibilització social al voltant de la necessitat de protegir i defensar el benestar animal. Així per exemple, l’any 2020, va posar en marxa l’Aula d’Ètica Animal, un projecte per incloure aquest tema a l’educació i perquè les generacions més joves tinguin en compte altres formes de relacionar-se amb els animals i el seu hàbitat.
Una altra de les iniciatives més rellevants del centre és la creació de l’Observatori de l’Especisme als Mitjans, que es va crear l’any 2018 per contribuir a l’erradicació dels discursos mediàtics discriminatoris vers els animals. També ha denunciat el model de les macrogranges —les explotacions intensives amb centenars o milers d’animals confinats en un espai molt reduït i en condicions molt precàries— o el de les granges de sang —que, a Europa, es concenten a Islàndia—, on s’extreu la sang de les eugues per obtenir-ne una hormona utilitzada per accelerar el zel de les truges i incrementar la cria de porcs. A més, s’ha posicionat fermament en contra de l’experimentació amb animals i treballa per impulsar el compliment de l’actual Directiva europea sobre experimentació animal, que estableix com a objectiu final l’erradicació completa d’aquesta pràctica.
Una exposició per commemorar el desè aniversari
L’exposició organitzada pel desè aniversari del Centre for Animal Ethics, que es pot veure al campus del Poblenou de la UPF a partir d’aquest dijous, 16 de gener, es titula Quan el mico va trobar la guineu: la traïció sense fi. La mostra vol fer reflexionar l’espectador al voltant de les complexes relacions entre els éssers humans i els animals, i també de les dinàmiques de discriminació i les estructures de poder que les han modelades i sostingut, a partir de les obres de Ruth Montiel Arias i Carlos Alba. La mostra es podrà veure a la Galeria Àrea Tallers del campus del Poblenou fins al 27 de març.

Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels milers de socis d’Arrels. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!