Per què un surfista ha instal·lat al cor de la Vall Fosca un taller on construeix planxes de surf per solcar el Mediterrani? Com és que una periodista barcelonina es va fascinar tant per l’Himàlaia que fins i tot ha acabat casant-se amb un xerpa? Que ha portat a l’Antonio de Vilamajor a romandre, contra totes les dificultats, al seu poble de l’Alt Urgell mentre tots els seus veïns marxaven? Com és la vida al Caucas georgià abans que l’hivern faci aturar qualsevol activitat humana? Definitivament, viure a les altures és una opció que connecta amb el món que torna a tothom qui l’assumeix. Com escriu la pastora i activista rural Vanesa Freixa, “la muntanya és sinònim de solitud i plenitud, de poca gent, de trobades esporàdiques, d’intercanvi de vivències terrenals, de paraules, de cultura antiga. La muntanya també és humana. Habitada, cultivada, culta.” Aquestes paraules pertanyen a la introducció del dossier central dedicat a les muntanyes que protagonitza el quart número, el de tardor, de la revista Arrels, que aquest divendres acaba de sortir al carrer.
Amb aquesta edició, la nostra publicació tanca el primer cicle de la seva vida, després d’haver sortit amb el número d’hivern, dedicat al bosc, i d’haver continuat amb els de primavera (centrat en les hortes) i el d’estiu (que se submergia en l’aigua). Un trimestre més, Arrels aborda una temàtica des de tots els punts de vista per descobrir experiències, persones i paisatges que ens connecten amb el món que torna. A les pàgines d’aquest número descobrireu muntanyes que gairebé han romàs intactes, però també persones que s’hi han adaptat civilitzant-les des del respecte —com l’atleta Emelie Forsberg, parella de Kilian Jornet—, o gent valenta que les ha desafiat fins que ha arribat a entendre-les i a fer-se’n còmplice, com els viticultors de Llivins, a Llíva (Cerdanya), que conreen una de les vinyes més altes de Catalunya.
I a més…
I, més enllà de les muntanyes, l’Arrels de tardor també dona veu a protagonistes del món que torna que ens descobreixen històries que ens inviten a pensar: la doctora Azra Talat Sayeed ens explica com s’empoderen les pageses paquistaneses, l’escriptora Elena Bartomeu ens revela com el món rural inspira grans obres de la literatura fantàstica i l’assessora d’imatge Marta Pontnou confessa com l’inspiren les matriarques del seu poble, Santa Coloma de Queralt. I, a la part pràctica, us explicarem com tenir un hort a casa, encara que no tingueu terra; com s’aixeca una casa sostenible de bioconstrucció o, sota el guiatge de Marc Casabosch, quines són les tasques del camp a la tardor.
Si no en sou socis i no el rebeu a casa, avui mateix ja trobareu el quart número d’Arrels a tots els quioscos de Catalunya, a llibreries especialitzades, a les botigues de la cooperativa Abacus i als supermercats de Bonpreu i Esclat. També el podeu comprar en aquest web mitjançant aquest enllaç.
Però si Arrels és possible és gràcies al suport dels milers de persones que s’han fet sòcies. Si encara no en sou, només cal que us doneu d’alta en aquesta pàgina
D’aquesta manera, a més de rebre la revista cada trimestre a casa vostra, també tindreu accés als productes de proximitat de Mercat Arrels i contribuireu a fer realitat un projecte que explica com és aquest món que torna a través de podcasts, documentals i molts més continguts que us anirem descobrint ben aviat.
Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels milers de socis d’Arrels. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!