Aquest diumenge, 11 de juny, es donarà el tret de sortida al festival Empelt d’Arts en Viu a la Selva del Camp (Baix Camp). Es farà amb l’espectacle A la fresca i un vermut electrònic que pretén posar la primera pedra, encara petita, d’un festival que vol ser de gran format i allargar-se durant tot l’any. L’objectiu és el de crear una oferta cultural per a tots els públics, però especialment per als més joves, perquè sigui un atractiu per arrelar-se al poble.
La iniciativa surt de sis joves d’entre 21 i 33 anys, la meitat dels quals ja havien marxat de la Selva del Camp, però que havien decidit tornar-hi, que van detectar que hi havia una certa desconnexió de la gent més jove amb les dinàmiques del poble. Alguns d’ells ja s’havien imaginat muntant un esdeveniment d’aquestes característiques i van considerar que aquest projecte, a més de servir per promoure una nova oferta cultural, podria contribuir a trencar aquesta dinàmica de desafecció.
Per començar, aquest diumenge 11 de juny, a les 12 del migdia, s’ha programat l’espectacle A la fresca!, de la Cia Anna Confetti. Es tracta d’una proposta per a tots els públics que reivindica sortir al carrer amb la cadira per prendre la fresca i xerrar amb les veïnes. Tindrà lloc a les 12 del migdia al parc de l’Hort d’Iglésies, de la Selva del Camp. La jornada servirà també per presentar l’associació de joves encarregada de gestionar el festival, i en acabar l’espectacle, els assistents podran gaudir d’un vermut electrònic amb la DJ local PDETAs.
D’aquest esdeveniment, que compta amb el suport de l’Ajuntament de Selva del Camp, en diuen l’edició Zero, perquè la primera edició vindrà carregada de propostes amb debats, xerrades i concerts, entre d’altres, que tindran lloc durant l’any vinent.
Arnau Martínez, un dels impulsors d’Empelt Arts en Viu, explica a Arrels que la voluntat és sacsejar l’oferta cultura d’aquest poble de 5.600 habitants i contribuir a evitar a que es converteixi en una ciutat dormitori. “No és que no hi hagi activitat al poble, s’hi que n’hi ha, però moltes vegades ens trobem que som els mateixos. Vam veure que hi ha molts joves que no participen de les activitats que hi ha i, si bé la proximitat amb Reus i Tarragona no ajuda, vam pensar que potser també calia diversificar l’oferta”, explica. A més volen potenciar el patrimoni del municipi i proposar activitats a espais que no sempre tenen activitat, com el convent de Sant Agustí o el Pont Alt.
Són conscients que per poder preparar una programació interessant calen recursos econòmics, i per això fan una crida a la participació d’empreses privades: “A la Selva hi ha un polígon molt gran i les empreses que treballen aquí, a més de donar feina, també està bé que s’impliquin en l’activitat del poble”, assegura Arnau Martínez.
Aliança amb l’Institut Joan Puig i Ferreter
Els organitzadors d’Empelt Arts en Viu tenen clar que han de començar amb els més joves. Per això han arribat a un acord amb l’institut Joan Puig i Ferreter: d’una banda, s’ha treballat les temàtiques amb el grup de teatre de Reis, Artistes Locals i l’alumnat de segon d’ESO ha les ha convertit en peces teatrals que es van interpretar a inicis de maig al Castell.
De l’altra, s’ha proposat un repte dins el marc de l’RCS (Recerca, Creació i Servei) als alumnes de quart d’ESO. Els adolescents estan acabant de treballar unes píndoles sobre l’imaginari selvatà de Joan Puig i Ferreter per presentar-les a través de Tik Tok els pròxims dies. RCS és un programa d’innovació del Departament d’Educació que té com a finalitat la millora i aprofundiment en l’aprenentatge competencial de l’alumnat de l’ESO. “No podem fer servir el mateix llenguatge de fa quinze anys amb els adolescents. I treballant amb ells i les xarxes socials hem vist que estaven molt més motivats”, conclou Martínez.
Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels milers de socis d’Arrels. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!