El número 5 de la revista Arrels ja és al carrer i si us en voleu menjar un dels protagonistes, ara ho podeu fer. No és broma. El dossier central de la revista està dedicat a la llana, des de l’esquila de les ovelles fins que la guardem a l’armari: les ovelles que en produeixen la millor i els pastors que les menen, els artesans que la treballen i els experts que divulguen, les varietats que en trobem arreu del planeta i les de pròpies de casa nostra… I també un formatge que és com és perquè incorpora la llana en el procés de maduració. És únic al món, es fa a Siurana d’Empordà (Alt Empordà) i, a més, ara el teniu a l’abast a Mercat Arrels.
Us en fem cinc cèntims, només per fer-vos detentes del reportatge que ha escrit Salvador Garcia-Arbós i que trobareu a Arrels. A Mas Marcè són pagesos i ramaders des de fa sis generacions i en Manel és l’artífex d’aquest formatge tan singular. Les seves ovelles, de raça ripollesa —de fet, ell també n’ha estat un dels principals impulsors de la seva recuperació—, s’alimenten del que conreen en aquest mas. L’aposta per l’agricultura i la ramaderia ecològica és clara i, a més. creuen en l’economia circular: d’aquí neix el Llanut. Volien fer un formatge tou, però, a la vegada, ser originals. “A l’hora d’acabar-lo, no volíem fer servir ni carbó, ni herbes, ni fulles, ni pebre, ni res que s’hagués fet servir abans. Vam pensar en la llana, perquè quedava bé i contribuïa al nostre discurs”, explica en Manel Marcè en aquest reportatge. Així, el llanut és un formatge que madura sis mesos embolcallat amb llana, una opció que no només es justifica per l’originalitat, sinó perquè després de provar-lo i provar-lo es van adonar que era com quedava més bo i amb una textura més adient.
Us convidem doncs a llegir la història sencera d’aquesta formatge que ha deixat bocadabat a més d’un i a tastar-lo. La revista la podeu adquirir seguint aquest enllaç. I el formatge el trobareu fent clic aquí.
Bon profit i bona lectura!
Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels milers de socis d’Arrels. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!