La protecció del sòl agrari i l’establiment d’impostos o taxes sobre les terres que no es treballin són algunes de les mesures que comencen a prendre forma per garantir el relleu agrari a les comarques barcelonines. S’estan estudiant i analitzant en jornades de treball en el marc del desenvolupament del Pla d’acció pel relleu agrari del programa BCN Smart Rural de la Diputació de Barcelona.
El tret de sortida es va donar el passat mes de febrer i l’última sessió de treball es va fer dia 7 de setembre. En ella hi van participar una vintena d’experts i professionals de diversos àmbits relacionats amb l’agricultura i la ramaderia. Pagesos, acadèmics, formadors, tècnics municipals i del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, i membres de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya van analitzar els principals reptes que es troben els que volen emprendre un projecte agrari i també quines serien les possible solucions.
A més de la protecció de la terra per donar garanties de continuïtat i d’inversió als nous emprenedors també treballen amb el disseny de programes de suport perquè un pagès mentor acompanyi aquests processos i també l’assessorament i la formació en aspectes estrictament empresarials.El full de ruta del Pla d’acció pel relleu agrari inclou la realització d’una trentena d’entrevistes en profunditat a persones que s’han incorporat al sector agrari per tal de fer una diagnosi de la situació. També, l’organització d’una sèrie de tallers amb tècnics de bancs de terres i parcs agraris, pagesos que es jubilaran en breu i persones que voldrien treballar al camp.
L’objectiu és tenir redactat el Pla d’Acció abans que acabi el 2023 i començar a implementar-lo als vuit parcs agraris de les comarques barcelonines i a la Xarxa de Bancs de terres e Catalunya durant el 2024. Aquest pla d’acció té el triple objectiu de recuperar camps de conreu en desús, facilitar el relleu generacional i fomentar l’emprenedoria agrària.
Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels milers de socis d’Arrels. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!