Alfred March és una de les ànimes de La Rural de Collserola, una cooperativa de consum instal·lada en aquesta serra, entre Sant Cugat del Vallès i Barcelona. Aquest projecte, que funciona des de l’any 2014, se centra en l’hort, l’agricultura ecològica i la venda de proximitat. Però ara ha entrat en una nova fase gràcies als els 15.000 euros que han aconseguit per a la rehabilitació de la masia de Can Ferriol. Ja és el seu centre d’operacions i ara, a més, es convertirà en l’habitatge per a quatre famílies i acollirà una escola per a infants de 3 a 6 anys. Amb tot plegat, aquesta cooperativa vol avançar en el seu principal objectiu: transformar el seu entorn i, de retruc, el món.
March, soci fundador juntament amb Ana Cristina Pol, i ara mateix cap de producció, explica a Arrels que comencen una etapa d’expansió. Els han calgut molts anys per aconseguir professionalitzar-se, per aconseguir més terres, sempre en condicions molt precàries, i ara podran treballar “amb més seguretat”, explica.
Can Ferriol és una finca pública de Sant Feliu de Llobregat, però n’han guanyat la concessió per gestionar-la. És una concessió que es pot allargar fins als cinquanta anys. Això els permet traçar un projecte a llarg termini, perquè l’accés a la terra, en aquesta zona, és “realment molt complicat”, assegura. “Ara tenim dues hectàrees i mitja d’horta i mitja de plantes aromàtiques. Són parcel·les situades en diferents punts i les lloguem a cinc propietaris diferents. Amb cada un tenim tractes diferents però tots fràgils. És a dir, que en qualsevol moment ens podríem quedar sense la terra” relata Alfred March.
Aquesta va ser una de les raons per les quals van optar a la concessió de Can Ferriol. Una altra va ser la de crear un habitatge cooperatiu per a les famílies de la cooperativa. “Els primers anys de La Rural just guanyàvem uns 200 euros al mes i havíem de fer altres feines per subsistir. Ara som cinc socis i cinc treballadors —no tots a jornada complerta— els sous són baixos però ens donen per viure. Ara bé, no arriba per pagar un habitatge ni a Collserola, ni a Sant Cugat, amb els preus que hi ha. Per això Can Ferriol també ens interessava”.
La tercera necessitat, expliquen des de la Rural, era tenir un lloc on poder fer inversions a llarg termini amb una certa seguretat. “La cooperativa té una vocació transformadora. Ens volem guanyar la vida, però per sobre dels diners hi ha la nostra missió com a grup, de transformar el medi, la societat i d’aportar el nostre gra de sorra i que ho puguem fer a llarg termini. També volem contribuir en la gestió forestal sostenible, en l’experimentació al camp”.
L’hort i la venda
Des del començament, a més de tenir cura de la terra, han dedicat una atenció especial a la venda del que cullen. Van començar fent cistelles per repartir entre els seus clients. Ara venen a les nou escoles de la zona, munten parada dissabte, a l’hort, i diumenge, a la Floresta i tenen botiga pròpia a Valldoreix. “A la botiga oferim més productes que els que produïm. La idea és fer un petit colmado amb producte de proximitat i de pagès. Tenim prop de quaranta proveïdors i és molta feina, la veritat, perquè no treballem amb cap distribuïdora i el tracte és directe. Però estem convençuts que és així com ho hem de fer” afirma Alfred March.
Amb tot, la majoria de productes que venen són propis, conreats en muntanyes a tocar de la ciutat. Les terres que treballen formen part del Parc Natural de Collserola. La part complicada és que la fauna salvatge sol provocar desperfectes als seus conreus. Per a ells, però, aquests terrenys són un camp per experimentar la millora dels sòls i les plantacions. D’aquesta manera, per exemple, apliquen el sistema keyline, que serveix per superar les dificultats que suposa la irregularitat d’aquests terrenys. Amb aquest sistema, en lloc de sembrar en línia recta, sembren seguint la forma del terreny. Amb el llaurat, fan petits dics de contenció que eviten que l’aigua de pluja s’emporti els nutrients pendent avall. “Tenim aquesta vocació de mirar més enllà, d’intentar buscar la resiliència dels nostres camps i això només ho podem fer projectant a llarg termini”, reflexiona March.
L’Ateneu rural
La formació i la divulgació de la seva feina són part important de les activitats de La Rural de Collserola. Aquestes activitats les canalitzen a través de l’Ateneu Rural, un espai que va néixer al 2016. L’Ateneu organitza tant activitats per a infants, com cursos i tallers de formació per a adult per aprendre a treballar l’hort. Aquesta part pedagògica culminarà amb la posada en marxa d’una escola al bosc, homologada, per a criatures de 3 a 6 anys. La idea és que pugui obrir portes el setembre de 2022.
El projecte de la Rural de Collserola vol mantenir la mateixa voluntat transformadora en totes les seves accions, malgrat que suposi “més gestions i més maldecaps” D’aquesta manera, com a empresa sense afany de lucre, contracten els serveis a altres cooperatives, treballen amb banca ètica o disposen de plaques solars per generar la seva pròpia energia “perquè tot sigui transformador, i això la gent ho valora molt. Ens vam fer pagesos professionals i ara encentem la tercera fase del projecte. Som una empresa. Hem perdut coses pel camí, però n’hem guanyat d’altres”.
Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels milers de socis d’Arrels. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!