L’Institut d’Arquitectura Avançada de Catalunya ha construït al parc de Collserola el primer edifici de l’estat imprès en 3D, en el qual s’ha fet servir argila i el sistema Crane WASP. Es diu projecte TOVA i està ubicat a Valldaura, la masia de Collserola on aquest institut té la seu. El sistema WASP consisteix en una grua que alhora és una impressora 3D i que permet aixecar aquest tipus d’edificacions. Un dels avantatges del sistema és que permet enllestir la construcció en molt poques setmanes, fent servir només materials de proximitat i mà d’obra local, sense generar cap residu i emetent una empremta de carboni gairebé nul·la. Es pot fer servir a qualsevol part del món i resultaria molt útil en situacions d’emergència sanitària.
El TOVA ha sigut pensat i desenvolupat per l’equip d’estudiants i investigadors del Postgrau d’Arquitectura amb Impressió 3D (3dPA) de l’Institut d’Arquitectura Avançada de Catalunya i és fruit de la investigació constant que porta a terme aquesta organització per trobar noves formes d’afrontar els reptes socials i mediambientals del futur.
El prototip, construït a les instal·lacions de Valldaura Labs, representa el pont entre el passat —l’arquitectura tradicional amb fang i argila— i el futur —la tecnologia d’impressió 3D a gran escala— que no només servirà per canviar l’arquitectura del futur, sinó que serà de gran utilitat a l’hora de fer front a l’actual crisi climàtica i d’habitatge arreu del món.
Les possibles aplicacions d’aquest model de construcció són infinites: des d’habitatges fins a espais públics, tant en interiors com exteriors. En combinació amb altres sistemes constructius pot donar lloc a edificacions complexes i innovadores que reduirien l’impacte ambiental de la construcció.
El prototip
Per a la primera construcció amb aquesta tècnica d’impressió 3D van caldre set setmanes i només es van fer servir materials de proximitat i la impressora-grua WASP.
El procés no ha generat residus perquè els materials es van obtenir en un radi de 50 metres. L’estructura es va fer amb fang local, barrejat amb additius i enzims per aconseguir la integritat estructural i l’elasticitat del material necessària per a una bona impressió. La cimentació és de geopolímer i el sostre és de fusta. Per garantir la durabilitat s’hi va afegir una capa impermeable feta amb matèries primeres com l’aloe i les clares d’ou.
L’edifici té en compte les condicions climàtiques de la Mediterrània: el volum és compacte per protegir del fred a l’hivern, però es pot obrir i expandir durant les altres estacions de l’any per gaudir de l’exterior. Els murs estan formats per una xarxa de cavitats que aïllen i permeten contenir l’aire, de manera que s’eviten pèrdues de calor a l’hivern, mentre que a l’estiu protegeixen de la radiació solar.
Es tracta d’un projecte que gairebé no emet gens de carboni, justament perquè fa servir materials locals, una opció que redueix molt la despesa energètica. Tenint en compte que els mètodes constructius actuals són responsables del 36% de les emissions de CO2, TOVA és un exemple pioner d’edificació baixa en carboni.
Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels milers de socis d’Arrels. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!