La manca de pluges avança l’arribada de la primavera a l’hemisferi nord del planeta. És una causa directa del canvi climàtic, que fins ara s’atribuïa principalment a hiverns poc freds, però un estudi publicat a la revista Nature Climate Change, elaborat per l’Ohio State Univerity (Estats Units) i el CREAF (Barcelona) ha demostrat per primera vegada que la manca de pluges i l’avançament de la primavera van lligades: provoca que les planten brotin abans d’hora, i en conseqüència, s’alteren els ecosistemes acostumats a funcionar de manera diferent. Segons preveu l’estudi, aquesta estació podria avançar-se entre 1’2 i 2’2 dies per dècada al llarg del segle XXI.
Durant els últims trenta anys, les pluges han disminuït a l’hemisferi nord. Si durant els hiverns cada cop plou menys, vol dir que hi ha menys núvols. Els cels clars donen contrastos forts de temperatura entre el dia i la nit: la temperatura de dia s’enfila molt més amunt i de nit, a la inversa, l’ambient es refreda ràpidament i gela fàcilment. Sense el filtre de la nuvolositat, les plantes reben radiació solar durant moltes més hores. Tot plegat confon les plantes, perquè ho perceben com les senyals típiques que la primavera ja ha arribat: acumulen abans les hores de fred i de radiació que necessiten i, juntament amb els contrastos de temperatura típics de la primavera, desperten de la dormició hivernal abans d’hora.
Aquest despertar prematur altera molt l’ecosistema i hi crea diverses asincronies que no permeten que continuï funcionant com feia fins ara. “Totes les plantes, insectes i aus tenen una sensibilitat diferent, i, per tant, cada espècie dona una resposta diferent davant d’aquest canvi, n’hi ha que s’adapten i n’hi ha que no. Per exemple, pot passar que les flors surtin abans que els pol·linitzadors estiguin actius, o al revés. O que els insectes estiguin actius, però els ous que han posat els ocells encara no hagin eclosionat“, explica Josep Peñuelas (CREAF), un dels líders de l’estudi.
Si les plantes broten abans, comencen abans a fer la fotosíntesi. Segons Peñuelas, això “ens ajuda moltíssim. Agafen més diòxid de carboni de l’atmosfera i ens escalfem menys del que ens hauríem d’escalfar“. Ara bé, aquesta capacitat de captació no és il·limitada, sinó que s’anirà disminuint amb el temps, ja que s’esgotarà la capacitat de les plantes de treballar tant. “A l’estiu o en els períodes que estan més verdes els hi falta aigua o tenen massa calor”, perquè “si surten abans, consumeixen aigua abans, i com que a més no plou, els estius són més secs, les onades de calor són més severes… tot està molt lligat“. Inclosos en el procés dels cicles naturals de la vegetació, els pagesos també es veuen afectats: canvia el calendari de collites, la temperatura influeix en el creixement de les plantes, de la maduració… El mateix amb les vinyes o els ramaders que alimenten els seus animals directament de la muntanya.
“Saber que el descens en la freqüència de pluges afecta aquest ritme natural és un coneixement clau a tenir en compte en les prediccions de canvi climàtic”, conclou Peñuelas.
Els investigadors han pogut dur a terme la recerca mesurant els fluxos de carboni en la vegetació, juntament amb l’observació de la sortida de les fulles i els canvis en la verdor de la vegetació, registrats a gran escala amb imatges de satèl·lits.
El CREAF i el Meteocat tenen entre mans diverses iniciatives ciutadanes per demostrar el canvi climàtic i els seus efectes als calendaris naturals. Trobem el projecte FenoTwin (2021) amb la col·laboració de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia, que es dedica a elaborar mapes que il·lustren els canvis de la natura al llarg de les quatre estacions. Ho fan des de l’aire, mitjançant satèl·lits, i des de terra, amb l’ajuda de voluntaris i voluntàries.
L’observatori RitmeNatura també recull evidències de què la primavera s’està avançant, com despertars prematurs o l’arribada d’animals d’estació, com les orenetes. Aquesta tasca de recopilació es fa des de la ciutadania i són dades que ajuden molt a determinar científicament les raons de comportament de la natura. S’hi pot participar enviant fotografies en aquest enllaç.
Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels milers de socis d’Arrels. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!