La població a l’entorn rural va créixer un 1’08% entre el 2000 i el 2021 i, per primera vegada des del 2015, els municipis petits de menys de 500 habitants han incrementat la població que, en conjunt, ha sumat 1.622 nous veïns. Així ho indica l’estudi de l’Observatori del Món Rural que podeu consultar seguint aquest enllaç, que també mostra que els homes representen la majoria d’aquesta població nova, fet que no contribueix a equilibrar la paritat entre sexes en aquests entorns afectats pel despoblament.
L’evolució en positiu de la població s’explica, segons aquest document, pels efectes de la pandèmia de la covid-19. La possibilitat de teletreballar i la valoració de l’habitatge i l’entorn han propiciat el moviment de persones urbanes cap al món rural. La incidència més gran s’ha registrat en micropobles de la Cerdanya, l’Alta Ribagorça i el Pallars Sobirà. No obstant això, per poder analitzar l’impacte real d’aquesta repoblació caldrà esperar un parell d’anys per veure el comportament d’aquests nous residents i comprovar si s’hi estableixen de manera definitiva.
D’altra banda, els indicadors demogràfics també reflecteixen l’envelliment de la població rural, una cinquena part de la qual sobrepassa els 65 anys d’edat i, d’aquesta grup, prop del 20% té més de 85 anys. Aquestes dades són fins a tres punts més altes que a les zones urbanes.
En general, la població rural és predominantment masculina i, a mesura que el rang d’edat puja, la presència d’homes és molt més alta respecte a la ciutat—en el cas de les persones de més de 85 anys, fins a 3,8 punts més elevada.
A més dels indicadors demogràfics, l’Observatori del Món Rural també analitza els indicadors econòmics, de serveis i qualitat de vida i territorials.
Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels milers de socis d’Arrels. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!