La pedra seca té un valor identitari, però també configura el paisatge, contribueix a la biodiversitat i explica la nostra història. És precisament per això, per abordar tots aquests aspectes al voltant d’aquest sistema de construcció, que el Museu de la Vida Rural ha organitzat una jornada. Es farà divendres dia 2 de juny al mateix museu i servirà també per presentar el projecte pilot L’Escola del paisatge.
L’acte començarà a les 17h amb la presentació d’aquest projecte que neix amb l’objectiu de recuperar oficis i tècniques tradicionals en clau d’innovació i sostenibilitat. A partir del patrimoni natural i cultural es generaran oportunitats laborals estables i de qualitat a la Conca de Barberà amb la finalitat de revertir la tendència de despoblament de la comarca.
A les 17.30h es farà una taula rodona que tindrà al centre la pedra seca des de tots els punts de vista. Hi participaran Eva Pomares, directora general de difusió de la Generalitat de Catalunya i directora del Palau Robert; Guillem Figueras, d’Els Corremarges; Francina Cirera, responsable del projecte Nit de Pedra Seca del centre de cultura i recerca contemporània inLoft de Copons; i Cèlia Mallafré, membre del grup de recerca PATRIARQ-CAIT de la URV entorn de la pedra seca i col·laboradora de la Fundació el Solà.
La part pràctica serà a les 18.30h. El mestre marger Albert Gavaldà mostrarà com es construeix un mur de pedra seca i amb Els Corremarges s’analitzarà la relació entre aquesta manera de construir i la biodiversitat.
Just després, a les 19.30h i per concloure la jornada, es projectarà Pedres plenes de vida, de Jordi Giribert. Es tracta d’un projecte artístic que reivindica el valor de les construccions de pedra seca del territori a través d’un documental de ficció i un conte il·lustrat. La història narra un passeig de la Guiomar i el seu avi Pep per les terres properes al monestir de la Bovera, a Guimerà. La noia, inquieta, no només s’interessa pels paisatges i la fauna, sinó també pels marges de pedra seca que el seu avi va construir pel territori. Aquest és el pretext del documental amb l’objectiu de reivindicar el patrimoni ambiental i rural de l’Urgell i la Segarra i, sobretot, les construccions de pedra seca.
En podeu veure un extracte aquí.
Per participar en aquesta jornada, que és gratuïta, cal inscriure’s seguit aquest enllaç.
I si voleu endinsar-vos en aquest món de la pedra seca, us recomanem que recupereu aquest capítol de ruraletes de la Txell Bonet.
Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels milers de socis d’Arrels. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!