A finals de juny, Catalunya va guanyar una nova pastora. Va ser aleshores quan Vanessa Salvador va rebre el seu ramat de 93 cabres de raça catalana (noranta femelles i tres mascles) per engegar el seu projecte professional ramader dins del nou espai test agrari de Gandesa (Terra Alta). Salvador va ser la persona seleccionada en la convocatòria per portar a terme el test d’activitat ramadera en aquell espai. El gener passat, se li va cedir una finca adequada per a la pastura del bestiar, un corral i els materials i eines necessàries per a la gestió quotidiana de l’explotació.
A partir d’aleshores, Salvador, exalumna de l’Escola de Pastors i Pastores de Catalunya, va treballar en el pla de negoci i l’equipament de l’espai per iniciar l’activitat ramadera aquest estiu. Amb l’arribada del ramat, ja ha començat a exercir de pastora de ple. “A curt termini vull treballar el vincle entre les cabres i els gossos, per fer que les pastures siguin molt agradables”, explica, pensant en el futur.
Els espais test agraris —en tot Catalunya ja n’hi ha cinc— són terrenys que es posen a disposició de joves agricultors i ramaders que tenen dificultats per accedir a la terra i a d’altres recursos, normalment perquè no provenen de famílies vinculades al sector. El sector agroramader, tradicionalment, s’ha mantingut amb el relleu en l’ofici de pares i fills, i és molt difícil d’incorporar-s’hi si no és per aquest sistema, que també ha entrat en crisi. Amb aquests espais, es facilita que les persones que vulguin desenvolupar-se professionalment aquest àmbit disposin d’uns recursos cedits que els permetin arrencar el seu projecte fins que, passats uns anys, ja puguin establir-se amb recursos propis. L’espai test de Gandesa s’ha especialitzat en ramaderia extensiva de cabrum i silvopastura. D’aquesta manera, es vol contribuir a impulsar el relleu generacional en el sector.
En el cas de Gandesa, el nou espai test persegueix també un triple objectiu: la recuperació de la raça ancestral i autòctona de cabra catalana —una raça molt productiva—, la producció de carn de cabrit i la prevenció d’incendis amb el pasturatge.
Un projecte compartit per diversos agents i institucions
A Gandesa, l’Associació d’Iniciatives Rurals i Marítimes de Catalunya (ARCA) s’ha encarregat de coordinar els agents agroalimentaris locals per fer possible aquesta iniciativa. ARCA l’emmarca dins del repte “Sistema agroalimentari”, que apunta els les accions que s’han de desplegar en aquest àmbit dins de l’Agenda Rural de Catalunya.
Sota la coordinació d’ARCA, en l’espai test agrari de Gandesa s’hi han implicat l’Escola de Pastors i Pastores de Catalunya, que és la titular de l’explotació on es desenvolupa el projecte i s’encarrega de l’acompanyament legal del projecte, l’Ajuntament de Gandesa, que, entre d’altres, ha cedit la finca i ha equipat l’espai, el Consell Comarcal de la Terra Alta i el Consorci Intercomarcal d’Iniciatives Socioceonòmiqes. El projecte es financia mitjançant el Projecte d’Especialització i Competititvitat Territorial, Pobles Vius i Actius, el Grup Operatiu Xarxa d’Espais Tests Agraris i la Diputació de Tarragona, entre d’altres.
Marc González, coordinador d’ARCA i responsable de l’acompanyament a l’espai test agrari de Gandesa, considera que iniciatives com aquesta són “una eina important per fomentar les noves incorporacions agràries i, d’aquesta manera, rejovenir el sector i, per tant, afavorir el relleu agrari”.
Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels milers de socis d’Arrels. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!