
“A Mercabarna, el producte de proximitat hi ha sigut des de sempre”, va emfasitzar el director general d’aquest equipament públic, Pablo Vilanova, en la presentació, dijous passat, de la nova marca P de Pagès, amb la qual els membres de l’Associació de la Pagesia de Mercabarna (APAM) vol distingir els seus productes als comerços detallistes i a la restauració que els ofereixin. Tot just constituïda encara no fa dos anys, l’APAM aplega una vintena de petites empreses agràries i gairebé una desena de cooperatives agrícoles que operen a Mercabarna, on fan venda directa de productes de proximitat.
Aquesta realitat —que entronca amb la de l’antic mercat del Born, l’antecessor de Mercabarna— ha estat sempre present en aquest complex, des que es va crear fa més de cinquanta anys, si bé amb el pas del temps ha anat perdent presència i visibilitat, al ritme de les dificultats que ha hagut d’anar enfrontant l’agricultura del país. Amb la creació de l’APAM —que des del primer moment ha comptat amb el suport de la direcció d’Alimentació Sostenible de Mercabarna— es vol contribuir a revertir aquesta situació i a reivindicar el paper que aquesta pagesia exerceix en la promoció d’una agricultura de proximitat i resilient des de Mercabarna. Amb el segell P de Pagès, els socis de l’APAM volen fer arribar aquest missatge als consumidors.

Per això, en la presentació de la marca, el president de l’APAM, Jesús Pellicer, va destacar la importància d’establir aliances amb detallistes i restauradors que optin pels productes d’aquest segell i que tinguin la voluntat i la capacitat d’explicar-ho als consumidors. En la mateixa taula —que també compartia amb el director d’Alimentació Sostenible de Mercabarna, Pau López, el tècnic de l’Oficina Conjunta per a l’Alimentació Sostenible, Carles Pujol, i el xef del restaurant Punt G de Mercabarna, Xavier Capellas—, el paradista del mercat de l’Abaceria Jeroni Magrans va defensar que els mercats municipals “s’haurien de centrar en la venda de productes com els de P de Pagès”, que els comerciants coneguessin bé i sabessin explicar als clients: “És el que dona sentit als mercats”. L’acte es va cloure amb un tast de plats elaborats pel restaurant Punt G amb productes dels socis de l’APAM.
Tres anys de l’àrea d’Alimentació Sostenible a Mercabarna
Ara fa tres anys que Mercabarna va crear la direcció d’Alimentació Sostenible, una àrea que mai no havia existit en aquesta institució pública, que té per missió garantir l’accés a l’alimentació de la ciutadania de Catalunya, però que no havia desplegat fins aleshores cap estratègia encaminada de manera explícita a donar suport a la pagesia i als aliments de proximitat. Amb el suport a la creació de l’APAM van arribar els ajuts per condicionar el Situat de Productors, el nom oficial de l’espai conegut popularment con la Marquesina, on venen els pagesos. La pròxima inversió serà per reformar l’àrea que ocupen les cooperatives agràries, que ara mateix està molt envellida. El director d’Alimentació Sostenible de Mercabarna, Pau López, va reconèixer que “amb la creació de l’APAM, vam poder organitzar la interlocució amb la pagesia que ven aquí per poder impulsar projectes conjuntament”.
Més enllà d’aquestes reformes i del suport a les accions impulsades per l’APAM, la direcció d’Alimentació Sostenible empeny campanyes pròpies per explicar el vincle de Mercabarna amb la producció agroalimentària de proximitat i per atraure més productors agroalimentaris d’aquest perfil a Mercabarna.

Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels milers de socis d’Arrels. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!