De la neu, la cantautora Alidé Sans, escriu, en aranès: “Ei ua professionau dera metamorfòsi, expèrta en mimetisme, pura magia, ua illusion optica en tota règla”. La frase forma part del pròleg que ha escrit per al dossier central del número 9 d’Arrels, que justament ha arribat aquest dimecres als quioscos. La nostra revista arriba puntual a la cita hivernal amb una portada dedicada al fenomen meteoròlgic més singular d’aquesta estació. La revista se’l mira des de diversos punts de vista: els homes, les dones i els animals que han après a conviure-hi, els riscos que ha d’afrontar arran del canvi climàtic, els oficis ancestrals que s’hi vinculen… El dossier ens porta al Pirineu català, però també quilòmetres enllà: al País Basc, a Islàndia, al pol Nord i a l’Himàlia llegendari que vam descobrir de petits a Tintín al Tibet. Els reportatges d’aquest dossier estan signats per escriptors, fotògrafs i especialistes com el glaciòleg Jordi Camins; els fotògrafs i escriptors Alfons Rodríguez, Rafael López-Monné. Oriol Alemany i Eulàlia Vicens; el geògraf valencià José Mauel Almerich o la periodista pirinenca Eva Clausó, a més del novel·lista i expert en Tintín Joan Manuel Soldevilla. La publicació també ha comptat amb fotògrafs de prestigi internacional com Marzena Skubatz i Ciril Jazbec.
Més enllà del dossier central, aquest número arriba carregat de molts altres temes interessants, com l’experiència de l’escola d’horticultura Vidaverdi, a la Garrotxa, o l’entrevista a l’arquitecta britànica Carolyne Steel, que ens explica com imagina la connexió de les ciutats del futur amb els sistemes alimentaris. També entrevistem Maria Assumpció Raventós, una pintora penedesenca nonagenària que viu entre vinyes. Ens desplacem al Solsonès per descobrir-hi DPagès, una granja de porcs ecològica que demostra que una altra ramaderia també és possible. L’escriptor Jordi Llavina ens comparteix el seus records d’infantesa i joventut entre els oliverars de la Selva del Camp.
A les vigílies del Nadal, Arrels us farà escoltar el silenci de la neu entre el brogit de les festes.
Ja podeu trobar aquest número als quioscs, a les botigues Abacus i als establiments Bonpreu i Esclat i al podeu comprar també seguint aquest enllaç. I si encara no en sou socis i us en voleu fer per rebre la revista cada trimestre a casa vostra, ho podeu fer a través d’aquest enllaç. Arrels és un bon regal de Nadal!
Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels milers de socis d’Arrels. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!