
Les ràfegues de vent o les onades oceàniques han substituit els pinzells en bona part de l’obra del pintor xilè establert a Barcelona Fernando Prats (Santiago de Xile, 1967). Prats afirma que la seva obra vol connectar “la creativitat humana amb la natura extrema d’una manera espontània i lliure”, poc condicionada. Ha exposat les seves pintures en grans centres d’art d’arreu del món —de fet, va guanyar la beca John Simon Guggenheim Memorial Foundation i va respresentar el seu país, Xile, a la 54a Biennal de Venècia— i se l’ha reconegut especialment per la seva obra Gran sur, que va portar a terme en una expedició a l’Antàrtida xilena i que va crear amb la complicitat de les comunitats locals de la zona.
La tècnica pictòrica que permet a Fernando Prats interactuar d’una manera tan fluïda amb la natura és singularíssima: treballa amb làmines fumades (algunes de dimensions gegants) que, per la fricció amb els elements naturals de l’entorn (sorra, roques, vegetació…) arran del contacte amb el vent o les ones dibuixen siluetes i formes sobre el sutge de les làmines que connecten l’espai on s’han produït amb el resultat que s’exposa. Una tècnica de fixació química desenvolupada específicament per a la seva obra permet que aquestes pintures úniques es mantinguin intactes al pas del temps.
Un secret a la Dreta de l’Eixample
El fet és que Barcelona acull una exposició permanent de la sèrie Pintura d’ocells per a una habitació privada, que aquest pintor va crear l’any 2016 amb la mateixa tècnica i a partir de la interacció de diversos ocells (canaris, periquitos, coloms, pardalots tacats…) amb les seves làmines fumades. Des que es va inagurar, aquesta obra forma part de l’hotel The One Barcelona, situat al xamfrà dels carrers Provença i Pau Claris. La sèrie consta de catorze quadres que reflecteixen l’aleteig, el vol i les plomes d’aquests ocells i que, dins dels espais de l’hotel —des del hall, fins a les habitacions, passant per altres espais comuns—, donen una dimensió naturalística en aquest establiment d’un entorn tan urbà con la Dreta de l’Eixample.

La crítica d’art Gloria Moure explica que la intervenció de Prats en aquest hotel entronca amb la tradició dels artistes que creen obres destinades a “espais on transcorre la vida”, i no només amb una mera intenció decorativa, sinó amb la intenció d’estabilir-hi “una sèrie de relacions físiques i perceptives entre el context ambiental i la creació artística”. De manera que l’efecte de l’obra de Prats en els espais del The One Barcelona —dissenyats per un altre xilè, l’interiorista Jaime Beristain— va més enllà de la funció estètica, sinó que singularitza l’experiència dels visitants, als quals el moviment i els elements naturals dels quadres de la sèrie exposada transporta en un món ben llunyà de la quadrícula de l’Eixample sense que se sentin realment desplaçats de la ciutat que els acull.
L’obra exposada als espais comuns de The One Barcelona, que pertany a la cadena catalana H10 Hotels, és visible per a totes les persones que s’hi allotgin o que s’entaulin al restaurant del seu àtic amb vistes a la Sagrada Família i a la Pedrera. Els quadres penjats a les habitacions són un privilegi només accessible per als als clients que hi pernocten. Amb tot, per divulgar aquest patrimoni artístic, l’hotel acaba de publicar un catàleg que reprodueix tota la sèrie Pintura d’ocells per a una habitació privada, un tros de natura secreta amagat al cor de Barcelona.

Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels milers de socis d’Arrels. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!