El paisatge, la ruralitat i la sostenibilitat són algunes de les inspiracions que han desembocat en la mostra Arqueologies del paisatge que dissabte de la setmana que ve, 17 de juliol, s’obrirà al Museu de la Vida Rural (MVR), a l’Espluga de Francolí (Conca de Barberà). Es tracta d’una mostra artística que analitza fenòmens paisatgístics, naturals i antròpics que, segons les responsables de la iniciativa, “posen de manifest les relacions que s’estableixen entre el món vegetal i la societat” a partir del cas concret de la Conca de Barberà. Es tracta d’una proposta artística contemporània comissariada per la gestora cultural Judith Barnés a partir del treball col·laboratiu amb l’artista Inula (M. Carmen G. Mahedero).
L’exposicó ocupa la sala Lluís Carulla del museu i es divideix en quatre àrees: Paisatge viscut, Paisatge transitat, Paisatge emergent i Paisatge resilient. En cada una, s’hi combinaran obres creades especialment per a l’ocasió per Inula amb peces del fons del MVR, vinculades als treballs del camp. També s’hi exposaran mostres d’un herbari de nova creació que s’ha elaborat per a la mostra. Aquests continguts es complementen amb gravacions i entrevistes que recullen el testimoni de la transformació del paisatge de la Conca i amb fotografies d’arxiu.
La mostra romandrà oberta fins al 9 de gener del 2022, però anirà canviant de forma al llarg d’aquests mesos, perquè hi ha previstes dues intervencions que pretenen implicar els habitants de la comarca en el resultat definitiu del projecte. De fet, les responsables parlen d’un procés de “cocreació” amb la ciutadania. En el marc del festival RUSC, al juliol, s’ha programat una acció vinculada a les empremtes que deixem en el paisatge adreçada a famílies. I, a l’octubre, dins els actes del FES, s’organitzarà un recorregut obert als veïns de l’Espluga i dels pobles del voltant per recollir experiències més vivencials de l’entorn. Tot parteix de la idea que ha inspirat Inula, que considera que “el paisatge és un concepte cultural, una construcció que recau en la mirada que observa el territori. Una percepció que es modula i evoluciona de la mà de la societat de cada moment. La natura existeix sense nosaltres, el paisatge no, el paisatge necessita un ull que el miri”.
Podeu trobar més informació de la mostra al web del MVR.
Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels milers de socis d’Arrels. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!