Aquests dies de Setmana Santa, qui ho vulgui pot anar a comprar carbó al Camp de Sota la Rectoria, de Cànoves (Vallès Oriental). Els voluntaris de l’Associació El Sui de Festes i Tradicions d’aquest municipi l’han construït durant un mes en el marc de la XVI Mostra de Carboneig de Cànoves, un esdeveniment que s’organitza cada dos anys per explicar com es produïa el carbó vegetal antigament.
A més d’ensenyar la tècnica a petits i grans, la Mostra també pretén reivindicar una activitat que tradicionalment tenia un pes econòmic molt important i que també servia per gestionar els boscos i prevenir incendis. El carboneig consisteix en transformar la llenya en carbó a través d’un procés de combustió lenta. Hi intervenen els carboners, els traginers (que transporten la llenya) i els picadors, que tallen la llenya.
Per obtenir el carbó, els carboners fan una pila de llenya, respectant-ne les mides i la naturalesa de cada tipus, en clarianes al mig del bosc, per aprofitar la proximitat de matèria primera. Un cop alçada, es cobreix de terra per evitar que hi entri l’aire i s’hi aboquen les brases per l’ull —el forat de la part superior de la pila—. La combustió es produeix de baix a dalt, la qual cosa fa que vagi disminuït l’alçada de la pila. Quan la pila ja s’ha cuit, es deixa apagar durant uns quants dies i se n’extreu el carbó.
Durant un mes —del 24 de febrer al 24 de març— s’han reproduit aquestes accions com a demostració. Al massís del Montseny, d’aquella activitat antiga, encara n’és visible l’empremta, perquè n’ha modelat el paisatge i alguns dels boscos. Es poden trobar restes de carboneig —places carboneres, clarianes, parets de pedra seca, terra negra, trossos de carbó— i grans extensions de boscos on pràcticament només hi ha un tipus d’arbre, l’alzina, perquè és el més interessant per fer-ne carbó.
Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels milers de socis d’Arrels. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!