El documental Flor i tavella retrata com és el conreu de la mongeta del ganxet des de la sembra fins la tria. A través de sis pagesos del Vallès, Esteve Rodoreda, Joan Rof, Ramon Casamada, Isidre Molist, Josep Artigas i Isidre Catafal; el migmetratge ens apropa a la dedicació, l’esforç i la cura que comporta el cultiu d’aquest llegum amb Denominació d’Origen Protegida Vallès-Maresme.
El documental sorgeix arrel de l’Inventari del Patrimoni Cultural Immaterial del Vallès (IPCIV), un projecte iniciat des de la Fundació Bosch i Cardellach de Sabadell amb la col·laboració del Centre d’Estudis de Granollers que pretén “identificar, mostrar i difondre tots aquells elements del patrimoni cultural immaterial del Vallès (Oriental i Occidental)”. Això ho fan classificant i emmagatzemant en un arxiu web la informació més rellevant dels elements en qüestió. La mongeta del ganxet és un d’aquests elements patrimonials i part de la seva fitxa tècnica a l’IPCIV la va fer Josep Alavedra.
Alavedra explica que, durant el procés d’investigació previ a la fitxa, aquest llegum -i tot el que l’envolta- el va enamorar, i va decidir que s’havia d’anar més enllà i fer-lo protagonista d’un documental. Així va sorgir Flor i tavella, que es va estrenar el passat 2 de desembre en el context de les jornades “Reptes de futur del cultiu de la mongeta del ganxet”, a la Garriga, de la mà dels seus directors, Josep Alavedra i Rafel Uyà.
La mongeta del ganxet és un llegum molt característic; “és una mongeta molt gustosa, molt cremosa i amb unes propietats que la fan molt especial i apreciada”, explica Alavedra. A més, una altra de les seves singularitats és que es produeix en horts propers a nuclis urbans i grans infraestructures, de manera que els camps de conreu reben molta pressió urbanística. Però, el que va acabar de captivar als directors del documental va ser “l’estima que posen els pagesos en el seu cultiu”, assenyala Josep Alavedra.
Durant tres anys es va resseguir el conreu de la mongeta del ganxet: començant per la sembra al mes de juliol; passant pel naixement de les primeres flors a finals d’agost (i dies més tard de les tavelles); fins a la seva collita i tria al novembre. De fet, aquest cicle és el que inspira el nom del documental, Flor i tavella: “la planta creix, aleshores surten les flors, de la flor surt la tavella i de la tavella surten les mongetes. És una manera de dir, quan i ha flor, hi ha tavella, quan hi ha tavella hi ha mongeta”, comenta Alavedra.
Tal i com es mostra al documental, en tot aquest procés cada agricultor fa servir les seves tècniques de conreu, de reg i de tria. “Cada casa ho fa a la seva manera”. Però en el que sí que coincideixen tots és en el fet de dur a terme una feina de sol a sol, sempre amb els cinc sentits posats en les condicions climàtiques per adaptar-se a elles. I aquesta és una de les coses que més ha sorprès als directors del documental, que durant el rodatge han descobert com de necessari és l’ofici de pagès i com de desconegut és alhora per molta gent.
Flor i tavella ha tingut molt bona rebuda. Després de passar per la Mostra de Cinema BRAM! de Castellar del Vallès i pel Cinema Alhambra de La Garriga, ja es pot veure en obert seguint aquest enllaç.
Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels milers de socis d’Arrels. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!