
La mel és un producte habitual a les cases de Catalunya i conèixer qui l’ha produïda i com s’ha elaborat ens acosta a un consum més conscient i ens reconnecta amb la natura i l’apicultura de proximitat. Amb l’objectiu de posar aquestes informacions a l’abast, neix l’Associació d’Apicultores i Apicultors de Catalunya (AAAC), una entitat impulsada pel mateix sector i des del territoris amb més tradició de mel del país. L’AAAC s’ha fixat la missió concreta de crear un segell que identifiqui, protegeixi i reconegui la mel produïda arreu de Catalunya.
Aquest distintiu —que ara mateix està en fase de desenvolupament— actuarà com a garantia d’origen, frescor, traçabilitat i compromís, tant per a consumidors com per al mateix sector apícola. Per obtenir-lo, els apicultors hauran de complir uns requisits i superar controls específics.
La iniciativa també té una vocació divulgativa i educativa: donar a conèixer la feina de l’apicultor, la importància de les abelles per a la biodiversitat i el valor de la mel i els productes apícoles. “Un món apassionant”, segons l’associació, que considera que “encara és molt desconegut al nostre país, però que cal fer visible, reconèixer i estimar”.
Un manifest i més de 150 adhesions
El projecte es va presentar públicament el 20 de maig, coincidint amb el Dia Mundial de les Abelles, en un acte institucional celebrat dins del V Concurs “Les millors mels catalanes”. La jornada va comptar amb el suport del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural i la participació del conseller Òscar Ordeig. Durant l’acte, a banda d’altres activitats programades, es va llegir i signar el manifest fundacional, que ja suma més de 150 signatures.

El text es pot consultar i firmar en línia al web d’aquesta nova associació. “El consumidor mereix saber què compra, i la mel feta aquí mereix ser reconeguda pel que és: fresca, local i fruit d’un ofici compromès amb la biodiversitat”, expliquen des de l’AAAC.
L’Associació d’Apicultores i Apicultors de Catalunya (AAAC) es presenta com una associació oberta, sense ànim de lucre, que convida tant als apicultors i apicultores com a la ciutadania a sumar-se, donar suport i difondre aquest projecte col·lectiu.
Els pròxims mesos es preveu finalitzar el disseny del segell, aprovar el reglament per obtenir-lo i iniciar la fase d’adhesions.

Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels milers de socis d’Arrels. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!