La història de Vinya, celler, masia ja té més de 30 anys. És una associació que ha evolucionat i s’ha resituat en el temps, però que sempre ha anat un pas endavant i ha posat en valor tant la collita pròpia com la masia, entesa com a element aglutinador de l’essència de la pagesia. Ara han començat una nova aventura i els seus vins es poden tastar i comprar en¡ una nova botiga al centre de Barcelona. És la primera botiga amb bar de vins de la ciutat que sorgeix de la iniciativa conjunta de quinze cellers. Tota l’oferta és ecològica, diversa per l’elaboració i també per la procedència i en un 90% elaborada amb varietats tradicionals. En parlem amb el president de l’associació, Francesc Suriol, que remarca la necessitat de posar en valor els vins que s’elaboren de la pròpia vinya, un aspecte que ja van posar sobre la taula als anys 90, quan encara ningú no en parlava. També van ser pioners en la creació d’un segell propi, auditat per una certificadora, que, al cap d’uns anys, van acabar descartant —“no era el moment”, analitza. També van rebaixar les exigències i, des del Penedès, es van obrir a tot Catalunya. I si bé tenir una masia ja no és un requisit imprescindible per formar part d’aquesta associació, encara és molt present en la filosofia d’aquest col·lectiu perquè simbolitza la pagesia.
Barcelona té una nova oferta de vins a una botiga del centre de la ciutat. Com s’aconsegueix que 15 cellers us poseu d’acord en posar en marxa aquest projecte?
Arran de la covid-19 van veure que era el moment d’explorar la possibilitat d’obrir una botiga a Barcelona. I després de donar-hi moltes voltes, ens vam decidir a buscar un local a la ciutat. Era molt important que abans féssim un reglament per evitar tibantors i perquè tots hi fóssim representats, i finalment ho hem aconseguit. La botiga té espai de degustació amb terrassa. Cada celler té el seu propi expositor. Tots tenim el mateix marge de benefici i, a més, tenir la botiga ens simplifica la venda on-line perquè nosaltres tenim un espai per poder fer la comanda i el consumidor té la possibilitat de triar vins de 15 cellers en una sola comanda. A més, cada setmana fem tastos amb els responsables dels cellers, que expliquen en primera persona els seus vins.
L’associació es diu Vinya, celler, masia. La vinya i el celler són elements habituals, però per què també poseu l’èmfasi en la masia?
La masia és un element que dona sentit a tot i manté l’essència de la pagesia. A casa abans érem pagesos i ara som viticultors i hi hem perdut, en això. Perquè quan jo era petit a casa hi havia vinya, però també hi havia arbres fruiters, horta, ovelles, porcs, gallines, oliveres, farratges, etc, era un ecosistema. I això ho permetia la masia. Era un sistema autosuficient que feia que hi hagués un equilibri ecològic entre els animals domèstics, nosaltres i les plantes.
Vol dir que tots els cellers de l’associació han de tenir masia?
Abans era un dels requisits, però ara ja no. Si bé molts de nosaltres tenim un mas, també n’hi ha que tenen el celler a una casa del poble. Però el més important és que per nosaltres, la masia és un símbol de la pagesia.
Des de 2017 a Vinya, celler, masia feu servir el lema Senzillament collita pròpia. Per què és important fer el vi de la pròpia vinya?
Això està molt senzills. Tinc molt clar que la qualitat es pot trobar en moltes maneres de fer vins i en molts vins, però l’excel·lència només és possible quan respires la vinya, quan estàs treballant la vinya per obtenir un vi, quan fas tot el procés. El vi neix a la vinya.
Però tot i que en aquesta botiga es parteix d’un concepte comú, el de la collita pròpia, el resultat són vins molt diferents.
Cada vinya fa un vi diferent de forma natural. Moltes vegades és la pròpia vinya la que et diu quin vi sortirà. També hi ha la sensibilitat de l’elaborador, del pagès o de l’enòleg, però realment la vinya és el més important. Per això aquí tens vins de tots tipus, més convencionals, de mínima intervenció, escumosos, tranquils, vermuts…
Vosaltres sou tots ecològics, però en canvi no és una de les exigència per formar part de Vinya, celler, masia.
Això depèn de l’exigència de cadascú, però també té a veure amb el fet de ser els pagesos de les vinyes. Primer per la pròpia salut. Recordo el meu pare un dia fent servir un producte i va estar tres dies malalt. Després d’això, va decidir que no el tornaria a fer servir i mai més. També, per descomptat, per tenir un sòl viu i, a més, per no fer malbé. Hem anat a l’essència de la collita pròpia.
Quina diferència hi ha entre comprar una ampolla o prendre una copa de vi a la vostra botiga o en una altra?
Consumir és un acte polític i amb cada euro que la gent es gasti a la nostra botiga consumint o comprant els nostres vins contribuirà a mantenir una manera de fer. Nosaltres som pagesos i pageses que treballem la terra, que vertebrem el territori i construïm el paisatge.
Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels milers de socis d’Arrels. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!