Amb només vuit anys de vida, el Gargar Festival, de Penelles (la Noguera), s’ha convertit en tot un referent internacional de la pintural mural de carrer. Cada any reben més de 350 sol·licituds d’artistes de tot el món que hi volen participar, però enguany no obriran inscripcions. Necessiten més recursos econòmics per fer front a la logística que suposa revisar els treballs dels aspirants per escollir-ne 10. És per això que enguany els participants del 3, 4 i 5 de maig, es triaran entre els que ja s’han inscrit en edicions anteriors.
Aquest esdeveniment compta, des del primer dia, amb el suport de l’Ajuntament de Penelles i d’alguns patrocinadors privats, però no n’hi ha prou. Jordi Solsona codirector del Gargar amb Mar López-Pinto, explica a Arrels que la logística del festival és cada vegada més gran i el renom i el prestigi que ha assolit implica també un cert creixement que ara mateix no poden assumir. “Creiem que ens mereixem més suport econòmic per part de les administracions públiques, més enllà de l’Ajuntament que ja està fent un esforç molt important”, assegura.
Des de l’inici, el Gargar Festival de pintura mural i art rural ha estat un revulsiu per Penelles, un poble de només 400 habitants, però també per a tota la zona. Milers de persones s’acosten cada any al festival atretes pels murals de gran format que durant tres dies es pinten en directe als carrers del municipi. Artistes de tot el món han trobat en aquest racó de la Noguera, un espai per mostrar el seu art i reivindicar-lo i alhora, molts dels visitants han descobert que l’street art és una disciplina artística a l’alçada de qualsevol altra.
A més, com a resultat, el poble té un punt d’interès que es manté durant tot l’any: la singularitat de trobar façanes i parets d’edificis pintats, en una mena d’exposició al carrer. “Fa vuit anys era difícil veure murals així a un poble i ara sí. D’alguna manera hem obert camí per mostrar que una paret lletja pot convertir-se en un espai artístic i alhora hem contribuït a dignificar aquesta disciplina artística que fins fa no gaire es considerava vandalisme”, explica Jordi Solsona.
Si voleu aprofundir una mica més en les motivacions del Jordi i la Mar per impulsar un festival com aquest, podeu recuperar l’entrevista que els hi feia la periodista Txell Bonet en aquest capítol del podcast Ruraletes.
Prop de 15.000 persones passen cada any pel Gargar Festival durant i més de 40.000 s’acosten fins a Penelles al llarg de l’any per veure’n el resultat. Una afluència de públic que té un impacte directe en l’economia del poble i dels municipis veïns.
Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels milers de socis d’Arrels. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!