La Memòria d’actuacions d’espècies exòtiques invasores mostra que l’any 2022, a Catalunyam es van recollir un total de 3.590 tortugues de Florida (Trachemys scripta), una espècie invasora originrària dels Estats Units i que va arribar a Europa a través de la comercialització com animal domèstic. L’informe. que el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural elabora cada dos anys, indica que es tracta d’una xifra rècord.
La Memòria de 2021 i 2022 calcula que, entre aquests dos any,s es van recollir un total de 6.421 exemplars d’aquestes tortugues. D’aquestes, 2.310 van ser cedides per particulars i 4.111 corresponen a campanyes específiques de control de diverses administracions i entitats. El 2022 s’ha assolit el rècord de tortugues de Florida recollides al país, amb 3.590 exemplars.
A Catalunya, aquesta espècie invasora de tortugues es distribueix àmpliament per tot el territori, especialment en estanys, canals, rius i maresmes, fins i tot a les aigües de baixa qualitat. S’ha comprovat que, des del 1992, es reprodueix en condicions naturals, però no es descarta que abans ja ho fes. Se n’ha documentat la reproducció al delta del Llobregat, el delta de l’Ebre i els aiguamolls de l’Empordà.
A causa de la seva agressivitat i de la dieta més variada que consumeix, la principal problemàtica associada a la presència de Trachemys scripta al medi natural és la competència i el desplaçament de les espècies autòctones. D’altra banda, altera l’estructura de la vegetació, transmet malalties i paràsits a tortugues natives i altres espècies i també acuten com un reservori i potencial vector de la salmonel·la.
La Memòria d’actuacions d’espècies exòtiques invasores 2021-2022 també constata el bon funcionament de les mesures d’eradicació i control desenvolupades pel Parc Natural del Delta de l’Ebre sobre la presència de la granota toro des que s’hi va detectar. També és originària d’Amèrica del nord i a Catalunya es localitza puntualment al delta de l’Ebre. Tot i que no s’ha pogut eliminar completament, el nombre d’individus que han pogut sobreviure és cada cop més baix i se n’ha evitat la reproducció.
En el mateix document, s’explicita que la despesa destinada relacionada amb les espècies invasores en aquest període de dos anys és de 4,7 milions d’euros. Es tracta d’una anàlisi econòmica aproximada que s’ha elaborat amb la informació aportada per les administracions i entitats que treballen en aquest àmbit. L’import més alt correspon a les actuacions de control, que s’emporten el 85% del total del pressupost de les actuacions durant el període 2021-2022. Entre les espècies a les quals s’ha dedicat més despesa destaca el cargol poma, amb una inversió que suma uns deu milions d’euros des de l’any 2015. Aquest mol·lusc provinent d’Amèrica del Sud té un fort impacte sobre la vegetació aqüàtica i provoca danys al cultiu d’arròs, a banda que també pot transmetre patògens.
Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels milers de socis d’Arrels. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!