Treballen amb porc ecològic, utilitzen envasos biodegradables i compostables i creuen fermament que l’ecologia és el futur. La granja Llavora, que també és part de Mercat Arrels, és un dels projectes més dinàmics de Catalunya pel que fa a les iniciatives que compatibilitzen la producció agroalimentaria amb la sostenibilitat i la producció del medi. D’aquesta manera, han sigant un parell d’acords de custòdia agrària amb organitzacions ecologistes perquè la seva activitat agroramadera també sigui una eina per a la millora del mediambient.
Aquests acords entre entitats mediambientals i explotacions agroramaderes comprometen els pagesos a desenvolupar una sèrie de pràctiques que contribueixin a la millora de la biodiversitat o la regeneració dels sòls o la preservació dels arbres, per exemple. A canvi, reben assessorament per part d’aquestes organitzacions per assegurar no només que aquestes accions seran beneficioses per al medi, sinó que també seran viables econòmicament per a les empreses i contribuiran a millorar-ne la gestió.
A Llavora, per exemple, han deixat de dedicar recursos per a la sega dels marges de la finca. “Està estudiat que un dels llocs més rics en biodiversitat és l’espai frontera entre el medi natural i l’agricultura, per això no els seguem”, explica Pino Delàs, un dels responsables d’aquesta granja. I aquesta és només una de les accions que desenvolupen perquè ara contribuiran a la recuperació de les òlibes.
Els responsables de Llavora van posar sobre la taula els problemes que tenen amb els ratolins a la granja i des d’Iaeden-Salvem l’Empordà van exposar que aquest problema es podia subsanar de manera natural reintroduint animals depredadors. D’aquesta manera, s’abordaven dos objectius: el d’acabar amb la superpoblació de ratolins i el de reintroduir espècies que estan en clar retrocés i que tenen un paper fonamental en la part més alta de la cadena tròfica, com són les òlibes. Per atreure-les, Iaeden-Salvem l’Empordà ha propocionat a la granja unes caixes-niu que s’han distribuït a l’entorn de les insatal·lacions.
“Sembla que les òlibes són molt tafaneres, i ens diuen que és possible que per si mateixes les trobin [les caixes-niu]. En cas que d’aquí a un temps no les ocupin, [Iaeden-Salvem l’Empordà] ens proporcionarà pollets per posar dins de les caixes”, explica Pino Delàs.
Per a Llavora, aquesta acció és un punt de trobada entre l’ecologia i el sector agari, “no només per preservar la biodiversitat, sinó també per preservar la pagesia. Els pagesos hem de preservar els ecosistemes que han fet possible l’agricultura”. Ho tenen clar: “l’aliança entre l’ecologia i el sector primari és estratègica pels anys vinents”.
Si voleu conèixer més de prop la feina que fan a Llavora podeu escoltar l’entrevista que li fèiem en aquest capítol del podcast Ona Pagesa.
Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels milers de socis d’Arrels. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!