Els tècnics del Parc Natural del delta de l’Ebre aquest estiu poden donar bones notícies: han censat 3.449 parelles reproductores a la colònia de flamencs rosats establerta a les salines de la Trinitat. El cens es va fer al mes de maig mitjançant imatges captades amb drons. Aquest xifra és el segon rècord històric registrat des que aquesta espècie es va començar a reproduir al delta l’any 1992. L’any que se’n van registrar més (3.139 parelles) va ser el 2009, si bé la mitjana de tots aquests anys és de 1.543,3 parelles. La presència del gavià de potes grogues i de la guineu va estroncar el 2013 la tendència creixent d’aquesta colònia, l’única que hi ha a Catalunya. Les tasques de control de totes tres espècies han permès recuperar l’equilibri i que el cens de flamencs hagi tornat a augmentar.
El flamenc rosat (Phoenicopterus roseus) és una de les espècies més emblemàtiques del Parc Natural del delta de l’Ebre. De fet, és l’únic lloc de Catalunya on es reprodueix i un dels pocs punts de la Mediterrània on ho fa de manera regular. L’hivern és l’estació que concentra més exemplars, una mitjana de 12.500. Aquesta xifra es redueix a menys de la meitat (entre 5.000 i 6.000) als mesos de primavera i estiu, encara que coincideixen, justament, amb els del període de reproducció.
Una altra de les bones notícies d’enguany és que, per primera vegada, aquest cens ha detectat al delta de l’Ebre una parella reproductora de flamencs menuts (Phoeniconaias minor), un fet molt inusual a Europa. El flamenc menut és molt habitual a Àfrica i al subcontinent indi. Es reprodueix principalment als grans llacs de la vall del Rift (Etiòpia, Kènia i Tanzània). A Europa, es reprodueix des del 2006, més o menys irregularment, a la Camarga (França) i a Fuente de Piedra (Màlaga). Fora del període reproductor, de tant en tant n’apareixen pel delta de l’Ebre, però sempre en un nombre molt baix.
Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels milers de socis d’Arrels. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!