El llentiscle és una espècie pròpia del bosc mediterrani que, amb tot, per a la població local sol passar injustament desapercebuda. No pas així per als habitants de països del centre i el nord d’Europa, on és un element vegetal habitual en els ornaments florals, especialment nadalencs. Bona part del llentiscle amb què els fan prové, justament, de boscos mediterranis, on aquesta espècie, tradicionalment, no s’ha explotat. Però, justament aquest desinterès ha derivat en un espoli d’aquests arbustos en forests catalanes, on els propietaris veuen com un robatori el fet que bandes de recol·lectors il·legals hi comerciïn sense tenir cap mena d’autorització per collir-los.
Aquesta circumstància també es produeix amb el bruc, i per això Unió de Pagesos reclama a la Generalitat “que publiqui de manera urgent l’ordre reguladora de la recol·lecció del llentiscle i el bruc, davant de l’increment de robatoris d’aquestes plantes als boscos catalans, per proporcionar cobertura legal i un seguiment i control del comerç que dificulti aquesta activitat il·legal”. L’organització agrària recorda que, l’any 2022, ja va fer arribar al Govern les seves aportacions que s’havien d’incorporar a una norma que, ara com ara, segueix “encallada”.
En referència al llentiscle, el sindicat assegura que, a les portes de Nadal, als boscos catalans s’hi està produint un “saqueig” a càrrec de “bandes organitzades que actuen de manera il·legal a l’entrar a propietats privades”. Segons Unió de Pagesos, aquestes bandes “coneixen bé la manca efectiva de protecció legal en les zones fora dels espais naturals protegits”, fet que incentivaria els robatoris en aquests espais. També qualifiquen de “considerables” els beneficis d’aquest “comerç il·legal” durant aquestes dates.
A més, Unió de Pagesos també denuncia que els responsables d’aquests furts “s’aprofiten de persones vulnerables, sense contracte laboral i en situació irregular”, que “a canvi d’una remuneració modesta, tallen i malmeten les poblacions de llentiscle sense cap mena de control, posant en risc la sostenibilitat, la capacitat de regeneració i la vitalitat dels ecosistemes”. De fet, el sindicat recorda que els propietaris forestals “han de complir amb una normativa per garantir la continuïtat de la biodiversitat”, una normativa que, òbviament, els recol·lectors il·legals de llentiscle i de bruc no compleixen.
Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels milers de socis d’Arrels. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!